home to blog Cand stirile le fac bloggerii [2]

Cand stirile le fac bloggerii [2]

Martor ocular? Un om care a vazut ceva? Un om care a facut o poza ? Un om care a luat act civic si a spus mai departe.

Efectul televiziunii: 1221 oameni online in acelasi timp pe blogul Gramosilor dupa ce au aparut la televizor. Asta e rau sau bine? E bine ca blogul sa fie citit de catre presa? Sa fie folosit ca sursa de catre presa sau e bine? Acum nu discutam despre Orban, accident si alte tampenii desi presa asta face, discutam despre blog, pentru ca asta facem noi.

Spusesem o chestie la intalnirea cu Ciutacu din Club A, de fapt era o intrebare. Ar citi jurnalistii blogurile ca sursa? Atunci raspunsul a fost rapid si da, insa testul a fost picat cu brio. Si asta din simplul motiv ca e blog. Cum sa te duci la un editor, redactor sef, whatever si sa ii spui: stii, am o stire, am vazut-o pe un blog. Pai te ia ala si te invita frumos sa aberezi in alta parte.

Asta e motivul pentru care stirea a aparut in ziare la doua zile diferenta. Asta e motivul pentru care noi putem sa ne agitam, iar ei pot sa zica ca nu faceti voi jurnalism, facem noi ca de aia lucram in presa. Intamplator unii se lauda ca iau materiale de la cititori, ascultatori, insa verifica materialele alea? Nu neaparat, iar atunci se intampla ca fac acelasi lucru ca bloggerii, desi bloggerii isi bazeaza informatiile pe linkuri, surse si argumente.

Anul 2008 va aduce ce anticipam eu, o noua sursa de informare si probabil recunoasterea bloggerilor din partea jurnalistilor. O recunoastere ca a unor persoane care pot sa aduca in premiera o stire. Problema ramane ca si pana acum, li se vor da link sau nu?

Si sa nu uitam Badea e idiot, se uita la Realitatea si trage concluzii din ce intelege.   Cum nu intelege e problema lui.

13 thoughts on “Cand stirile le fac bloggerii [2]

 1. Pingback: Anonymous
 2. Sa vezi ce frumos e cand jurnalistii din media traditionala preiau stirile direct de la tine cuvant cu cuvant… ca nah, doar tu esti blogger, doar n-o sa stea nimeni sa ii acuze pe ei ca au copiat de la tine, ca tu esti zero pe langa ei, care au trustul in spate! Si atunci te enervezi si bagi pe blog stiri false ca sa vezi daca le iau si pe astea. Si prostii le iau fara sa le verifice =))

 3. Hei, bloggerilor, ce aveti cu jurnalistii? Conform deontologiei profesionale, stirea trebuie verificata din mai multe surse. Nu se intampla mereu asta, ca doar n-o sa mai verifici daca auzi la radio ca FC Vaslui a batut pe Dinamo cu 2 – 1, chiar daca scorul pare surprinzator in prima faza.

  Ziaristii si-ar dori informatii la prima mana si rapide, iar bloggerii pot reprezenta o solutie. Doar ca nu poti sa-l obligi pe bloggar sa-ti dea informatii in fiecare ora, el scrie cand vrea, cand are timp, cand are un subiect. Jurnalistul trebuie sa scrie zilnic si mai are si o ora de predare.

  Apoi, de unde sa stie ziaristul ca stirea de pe un anumit blog este veridica? El trebuie sa o verifice la cel putin 3 surse, daca este o declaratie de premier sau presedinte de stat, de o demisie din Senat, de o crima samd.

  Iar daca ziaristul ia stirea de pe blog cu copy paste, asta ar trebui sa-l bucure pe blogger, pentru faptul ca ascris-o corect jurnalistic. In plus, jurnalistul ar trebui sa spuna si sursa, dar nu prea se intampla asta, pentru ca ziaristul respectiv are minim de cunostinte in domeniu, mai adauga o fraza, un amanunt si o face un pic diferita de originalul.

  Asadar, nu trageti in ziaristi, incercati sa colaborati cu ei. Au responsabilitate pentru ceea ce scriu, pe cand un blogger…

 4. Redactoru’ sau editoru’ ăla care te pofteşte afară că-i dai sursă un blog e un cretin notoriu, sper că nu ai aşa ceva la Realitatea.

  Da’ cre’că aberezi tu. Fiindcă o sursă e o sursă. Idiotule! Nu există aşa ceva. Nu “un blog l-a fotografiat pe accident”. Un blog e o formă de auto-publicare. Omu’ din spate a fotografiat. Îi ca şi cum ai zice că negi o poză ca probă, că-i alb-negru.

  Şi ce pula mea caută Google Ads între formularu’ de comentat şi conţinutul comentariului?

 5. de azi din Coti: “In realitate, ministrul Orban a incercat luni sa blocheze cel putin in doua publicatii aparitia materialelor care anuntau accidentul pe care il provocase, ajutindu-se de pozitia sa politica.”

  hai sa nu mai fim asa naivi! 🙂

 6. [on more try, ca la prima incercare n-a intrat comentariul 🙂 ]

  ia uite ce scrie azi in Coti: “In realitate, ministrul Orban a incercat luni sa blocheze cel putin in doua publicatii aparitia materialelor care anuntau accidentul pe care il provocase, ajutindu-se de pozitia sa politica.”

  hai sa nu mai fim asa naivi! 🙂

 7. E un pic frustrant pentru ei sa accepte ca mai nou oricine poate sa fie jurnalist, si sa isi dezvolte indemanarea in ale gazetariei online. Insa incet incet si ziarele se vor transforma in bloguri, vor lua structura de bloguri. Deja se intampla asta cu mari ziare din lume. Iar ziaristii vor trebui sa invete sa convietuiasca si sa conlucreze cu noi …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: