home to blog Cand sistemul sanitar te fute !

Cand sistemul sanitar te fute !

La o discutie din saptamanile trecute de la radio Lynx, spuneam ca nu vreau sa aud de vreun spital, ca n-as vrea sa ma duc in vreun spital ca sa mi se intample vreo chestie. Si aici nu ma refer neaparat la spitalele din Bucuresti, unde am avut nefericita ocazie sa ajung si sa fiu tratat mediocru, ci ma refeream la spitalele de provincie, cu seringi de sticla, echipamente ruginite si alte dotari pentru care ti-e frica sa te duci.

Ma refeream atunci si la pregatirea medicilor care intotdeauna vin si iti spun diagnostice din ce se pricep ei. Si totusi din toata experienta cu spitalele pe care am avut-o, foarte putini medici au vrut sa arate ca se pregatesc mai departe, ca cerceteaza, ca fac studii sau ca fac schimb de experienta.

Pentru un om care a facut de 3 ori pneumonie pana acum, pot sa ma consider al dracu de norocos ca inca sunt in viata, ca in spital nu mi-au aparut complicatii sau ca diagnosticul pus a fost corect, pe langa variantele pe care le auzisem – de genul apa la plamani, infectie, etc. Si aici sunt de vina echipamentele invechite, care nu vad corect, dar si doctorii care nu sunt in stare sa le citeasca corespunzator.

Zilele trecute a fost la Bucuresti un targ de job-uri pentru medici. Singurul argument al angajatorilor a fost ca ei ofera salarii de 3-5.000 de euro PE LUNA, pentru un medic roman, in conditiile in care un rezident are in spitalele romanesti undeva intre 900 si 1.300 de lei. Pai in momentul asta cum sa nu iti plece toti medicii buni, cum sa nu ramai doar cu medicii care ori nu vor, ori asteapta shpaga, ori n-au nici un interes sa te faca pe tine bine.

Si oarecum au dreptate. De ce sa ti se puna un diagnostic pentru care sa te faci tu bine? Doar pentru un amarat de juramant? Parca nimic nu mai conteaza in ziua de azi. Cu alte cuvinte de ce sa iti ajuti semenul daca ajutandu-l tu nu castigi nimic? Pai asa pe gratis?

As vrea sa cred ca asta nu e real. Ca medicii astia nu exista, ca sistemul sanitar romanesc e corect si perfectionist. Ca doctorii se lupta si fac eforturi supraomenesti pentru a te ajuta sa te faci bine. Dar nu stiu de ce am impresia ca doctorii astia sunt doar unul, maxim doi pe sectie. Iar daca i-am strange pe toti astia care inca mai cred in juramantul lui Hipocrate si care vor sa ajute, i-am pune doar intr-o sala de facultate. Apoi daca le-am oferi salariul de 5.000 de euro in orice alta parte decat Romania, acolo unde sa poata exersa meseria, dar si sa se perfectioneze si sa invete lucruri noi, atunci ar pleca toti.

E trist. Romania e trista, sistemul sanitar e trist, iar nimeni nu face nimic pentru asta. Ah, vazand ce se intampla in sistemul sanitar, ministrul ungur al sanatatii a fost la manifestatiile ungurilor pentru autonomie, iar CSAT vrea sa aloce banii sanatatii pentru inrezistrarea armatei. Ca asa-i in tenis.

6 thoughts on “Cand sistemul sanitar te fute !

  1. Nu se va schimba nimic pana nu se schimba mentalitatea tuturor. Esti platit sa faci un job. Fa jobul ala cat mai bine daca vrei sa fii platit mai bine. La noi e invers. Mergem cu salariul de rahat si intindem mana sa luam spaga care depaseste de n ori salariul. Ce ne mai intereseaza de ceilalti? Da-i dracu. Nu sunt buni decat sa plateasca taxe, impozite si spagi fara numar.

  2. E trist cand te gandesti ca cei mai buni doctori vor pleca peste granita si mi se pare normal sa o faca. Problema e pentru noi cei care o sa ramanem aici si vom fi tratati de niste medici plictisiti si cu foamea in stomac.

  3. si nici daca vor nu isi pot exersa meseria in Romania…cei care chiar vor…cum spui si tu.la ce echipamente avem..la ce asistente avem..se scarbesc si ei de tineri de sistem asa ca de unde sa astepti sa vrea mai mult..foarte devotat ar mai trebuii sa fie..ce bine de mine ca stau in Timisoara si e Ungaria aproape

  4. Nu stiu cine-i de vina si din pacate nu mai conteaza,insa acum cind scriu rindurile acestea,pling.Nu pot exprima in scris ceea ce simt,este prea putin ceea ca as putea scrie ,dar jur din nou asa ca voi face in continuare tot ceea ce tine de mine pentru binele pacientului.
    Mile,facea parte din viata mea de zi cu zi,la fel ca si alti reporteri ,redactori .
    Pacat,a mai plecat un OM BUN.

  5. Ai avut noroc cu pneumoniile alea, mult noroc. Eu am facut tot 3 si m-am captusit cu BPOC … ireversibil … Ce sa le fac ? Sa-i omor ?! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.