home to blog Bucurestiul in pragul unui colaps energetic?

Bucurestiul in pragul unui colaps energetic?

Experienta anilor trecuti ne-a aratat cum consumul maxim de energie electrica nu se mai intampla iarna, cand nu e lumina afara si sunt aprinse mai multe becuri, ci vara. Aerele conditionate, sistemele de climatizare si ventilatie consuma mult mai mult curent decat becurile aprinse iarna. Asta s-a vazut vara trecuta cand s-a inregistrat cel mai mare consum al energiei electrice, pe vreme de canicula depasindu-l pe cel din anotimul rece.

Iarna mai avem un concediu, lipsesc oamenii de la munca, fabricile sunt inchise, nu prea plecam de acasa lasand becurile aprinse. In schimb vara plecam de acasa si lasam aerul conditionat pornit ca sa faca racoare in casa sa fie bine cand venim noi, trecand cu vederea factura de curent, pentru ca daca am luat aer, trebuie sa ne permitem luxul sa-l si platim. Daca nu il putem fura fara nici o problema.

Nu stiu exact cum sta treaba cu alimentarea de energie electrica in Bucuresti, dar stiu ca majoritatea CET-urilor produc energie electrica pentru cartierele in care se afla, iar pe langa asta mai primim si o parte de curent de la Vidraru si de la Cernavoda, de obicei folosita in scop industrial.
In Bucuresti sunt cateva centre de transformare si distributie a energiei electrice. Orasul a fost in asa fel construit si dezvoltat, astfel incat in cazul unei pene de curent, celelalte centre sa poata prelua lipsa de energie electrica si sa acopere pierderile. Asta se intampla in cam tot orasul mai putin in partea de nord si vest, adica acolo unde sunt toate fabricile si toate cladirile noi de birouri. Se zvoneste ca atunci cand va fi pus in functiune la capacitate maxima, adica va fi umplut de birouri, blocul de la Victoriei va fi o mare pana de curent in Bucuresti, pentru ca el este alimentat cu energie din partea de nord-vest a orasului.

De ce ma gandesc la problemele astea azi, pentru ca azi au fost doua pene de curent pe zona de nord-vest a orasului. Pana aici nici o problema, dam vina pe zapada, dam vina pe chiciura sa zicem ca intelegem. Pentru cei care n-au simtit, stati linistiti, ati fost pe generator. In schimb pana asta de curent s-a simtit pana la mine acasa in cealalta parte a orasului si s-a manifestat exact atunci cand celelalte centre de distributie a energiei au incercat sa suplineasca pana de curent din nord.

Daca acum o pana de curent poate destabiliza alimentarea capitalei, ce se va intampla la vara, cand vor fi pornite toate aparatele de aer conditionat, iar romanii isi vor mai cumpara altele? Ce se va intampla mai tarziu cand vor mai aparea calculatoare in casele oamenilor iar lumea va folosi aceste jucarii pe langa televizor si a/c? M-as mai intreba ce a facut electrica /statul cu banii din privatizarea electrica, dar imi amintesc ca electrica inca n-are un plan de dezvoltare a alimetarii de energie in Bucuresti si imi amintesc in ce tara traiesc.

O sa vedem mai tarziu daca am avut dreptate sau nu.

18 thoughts on “Bucurestiul in pragul unui colaps energetic?

 1. Mai astia care tot sustineti ca CET-urile dau doar caldura, ia explicati voi un pic de unde vine E-ul ala mare din mijloc. Si ia studiati voi un pic cate din cetntralele electrice care produc energie electrica pe baza termica dau si caldura la populatie (aici incluzand si Cernavoda). Si AfterD, tu ar trebui cel mai mult sa pui mana pe studiat daca afirmi aberatia aia cum ca ar trebui sa te curentezi daca pui mana pe calorifer.

 2. normal ca sunt probleme. de ani de zile se fac averi din sectorul energetic si retehnologizarile ar lua din cascavalul celor mari. cand nu se va mai putea se vor lua masuri pompieristice, cu niste circ pe la tv si reglari de conturi. adica aia care nu au reusit sa faca bani din energie, desi au incercat, ii vor ataca pe aia care au facut evere.

  si in zona rurala e groasa treaba, retelele sunt si mai slabe ca in zonele urbane si se fura curent in prostie.
  stiu sigur asta.

  toate vechi si noua toate

  bv piticule, ataci probleme serioase

  dan

 3. Piticule, C.E.T. inseamna Centrala Electro Termica si itzi garantez ca avem capacitati de productie pentru curent.
  Partea proasta este ca reteaua de transport si punctele de transformare sunt praf.
  Daca guvernul asta “profitor“ ar aproba energiile regenerative cred ca la citi bani se invirt in Romania Electrica ar da faliment in citiva ani. Dar nu se poate deocamdata atita timp cit mai sunt ceva lingai cu actiuni si afaceri in domeniu. Pe masa au legea energiilor regenerative dar ei mai asteapta pentru ca ii obliga UE sa subventioneze 50% din investitia individului. Si ca sa ne intoarcem la “lingai“, le strica afacerile. Ha… ce spuneti domnilor?

 4. 1. E-ul ala din mijloc vine de la energie
  si T-ul de la termica (adicatelea caldura)
  deci AfterD are dreptate, de la cet-uri vine caldura (in calorifere, de aici gluma lui)
  2. Centralele electrice produc si energie termica, adevarat, dar nu invers, cele termice nu produc energie electrica.
  3. Problema nu este cantitatea de electricitate ce poate fi produsa (Romania exporta curent electric dinainte sa porneasca Unitatea 2 de la Cernavoda)problema este cu infrastructura de transport, care este veche si subdimensionata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.