Berea care nu este bere

A incercat cineva berea cu aroma de lamaie, dar p-aia cu aroma de capsuni?

Am primit un mail azi de la APC care imi confirma exact ce ma asteptam. In ultima perioada de timp, pe piata berii din Romania, se comercializeaza berea cu aditivi, sortiment ce are in compozitie acid malic, caramel amoniacal si diverse arome.

Acest sortiment induce in eroare consumatorii, deoarece in constiinta consumatorilor berea este un produs 100% natural, iar astfel de sortimente ar trebuie sa fie denumite bauturi slab alcolizate tip bere. Iar unii producatori din Romania incalca legislatia referitoare la etichetare prin mentionarea pe cutie a carameluilui nu a ingredientului folosit, in speta caramel amoniacal, fapt ce prezinta mari confuzii”, a declarat Costel Stanciu, Presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

Si mai departe comunicatul APC cu detalii tehnice. 

Germania a reusit sa rezite lobby-ului  realizat de producatorii  europeni de bere,  incluzand,  in Anexa 4 din Regulamentul  CE nr. 1333/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari, o dispozitie imperativa/obligatorie prin care se interzice folosirea aditivilor alimentari la fabricarea beri traditionale germane.

E 150c Caramel amoniacal
Colorant maro artificial, pe bază vegetală. Se obţine din combinaţiile de zaharuri cu ajutorul amoniacului. Se poate obţine şi din porumb sau sfecta modificate genetic. În testarea pe animale, produsele derivate au generat spasme şi au dus la scăderea numărului de limfocite.  Consumul frecvent nu este recomandat.
E296 – Acid Malic.
Acidifiant artificial sau natural, existand in celulele vii. Se obtine din organisme modificate genetic. Poate provoca tulburari de metabolism.

Informatii interesante pentru editori:
Berea cu prea multă spumă: Temperatura berii este prea ridicată; Presiunea este prea mare; Butoiul a fost agitat;
Berea cu puţin dioxid de carbon: Temperatura este prea joasă; Presiunea este prea mică; Paharul prezintă urme de detergenţi sau de agenţi de limpezire
Bere tulbure: Berea a stat le o temperatură foarte scăzută sau a îngheţat; Paharul este murdar; Robinetul sau conductele dozatorului sunt murdare
Bere cu gust neplăcut: Berea a stat la o temperatură prea ridicată şi a suferit o a doua fermentaţie; Paharul sau dozatorul este murdar;

Produsul bun se recunoaşte după modul de ambalare. Tradiţional cel mai bun capac este capsula coroană metalică cu plută având la interfaţa dintre plută şi bere o foiţă de aluminiu. În zilele noastre pluta este înlocuită cu plastic. Dopurile în întregime din plastic sunt inferioare capselulelor metalice.
Sticla este mai bună decât PET (polietilen tereftalat). Actualmente s-au inventat materiale plastice cu proprietăţi de barieră foarte bune, dar noi vă sfătuim să preferaţi ambalajele din sticlă, in special cele inchise la culoare. Protecţia pe care o oferă scade de la maro, verde la alb.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply