home to blog Aveti incredere in Biserica, va apara de foc si rele

Aveti incredere in Biserica, va apara de foc si rele

Cand te lovesti la mana te duci la biserica sa te rogi sau la spital ca sa te pansezi?

Ma uit la stirile de zilele astea din Rusia. Acolo ard niste paduri. Cum oamenii nu pot sa stavileasca focul, dar cum nici nu sunt in stare sa se puna la adapost de flacari sau nu pot sa isi care de prin case diverse lucruri, atunci se duc la biserica. Si acolo se duc sa piarda vremea si sa se roage ca sa ploua. Asta in loc sa puna mana pe lopata si sa sape un sant sa opresca focul sau orice altceva.

Acum, cate rugaciuni facute in ultima perioada au dus la ploi? Da, am putea spune ca toate rugaciunile de anul trecut ale credinciosilor romani au adus ploile si inundatiile de anul asta.

Si totusi, cum naiba atunci cand te lovesti de ceva palpabil de duci la biserica sa te rogi ca acel lucru sa dispara, in loc sa pui mana si sa-l inlaturi. Adica focul tot ce poate face e sa te arda, daca toni apa peste el se stinge – apa bate focul – si totusi de ce naiba sa fugi din calea focului si sa te duci la biserica sa te rogi, poate focul se va stinge … asa … miraculos … singur?

Da, daca eram in evul mediu si nu cunosteam o groaza de chestii probabil era normal sa avem 18.300 de biserici si doar cateva  sute de spitale, in schimb acum, in 2010, cand nimic nu ii mai este ascuns omului de ce pastram aceasta proportie si de ce ne temem atat de mult de chestiile palpabile pe care le putem rezolva? Si de ce ne retragem in biserica acolo unde nimic nu rezolva neaparat.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

9 thoughts on “Aveti incredere in Biserica, va apara de foc si rele

 1. Pai pentru ca asa-s romanii/oamenii: lenesi si superstitiosi (nu religiosi-la noi cel putin mie mi se pare mai mult superstitie decat religie).

 2. De multe ori, crestinismul – minunat in esenta lui – este inteles la nivel marunt, impanat cu superstitii. Pe Dumnezeu nu-l ungi ad-hoc nici pompier, nici politician cinstit, in prag de alergeri, nici nimic. Fiindca in crestinismul corect inteles se cauta o conlucrare a omului cu Divinitatea, dupa cum si Biserica este definita ca insitutie Divino-umana.
  Crestinul care a inteles corect lucrurile se roaga la Dumnezeu sa-l ajute sa stinga focul, apoi pune mana pe galeata; se roaga pentru copiii lui sa iasa oameni, dar munceste pentru ei si ii sa la scoala. Astfel, Divinitatea daruieste “mici lucruri” esentiale in devenirea omului, tocmai ca el sa sporeasca spiritual si prin propria actiune.

 3. mai concret: eu mi-am dorit sa scriu, am scris, m-am perfectionat cat am putut, am citit ce au scris altii mai buni ca mine, am invatat, am scris apoi mai bine si m-am rugat la Dumnezeu sa public. Si la un anumit moment, “intaplator” am intalnit persoana potrivita care doar mi-a facut intrarea la un mare si cunoscut editor.

  Deci o impletire, o impreuna-lucrare.

 4. Credinta in Dumnezeu este SIMPLA si nu cum o infloresc oamenii. Ce nu au inteles, este ca Dumnezeu nu ajuta pe cei care se duc la Biserica sa se roage sa le puna in traista cite ceva ci pe cei care fac ceva rugându-se in același timp. Ii ajuta Dumnezeu daca luptând cu focul se rugau să-i ajute.
  Ce ma mira este ca omenirea nu a înțeles ca nu marimea si fastul Bisericilor îi inalță pe oameni ci puterea credintei. Scrie undeva in Biblie sa nu-ti faci bogatii pe pamind ci in Cer. Ori religia a devenit o industrie astazi.
  De ce oamenii nu repara spitalele, scolile rugindu-se la Dumnezeu sa-i ajute sa duca la bun sfarșit totul? Si Dumnezeu i-ar ajuta, El nu are nevoie de fast, de sclipirea aurului ci de o permanenta convorbire a omului cu El. Vechii crestini se rugau in timp ce munceau, se rugau in zilele de sarbatoare in corturi, in pesteri, sub cerul liber si Dumnezeu era cu ei. Azi, fastul si bogatia cu care se afiseaza omul in fata Lui Dumnezeu nu face altceva decit sa-L intristeze, sa-L indeparteze. Asta nu ajuta…

 5. Una e credinta – care ar fi scuzabila din lipsa unei evolutii bune – alta e Biserica. Bisericile reprezinta o afacere, ba chiar si in Biblie scrie pe undeva un pasaj despre cum spunea Dzeu ca doar el e creatorul lumii, de ce i-ar trebui lui o casa pe Pamant?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.