Avem televiziune digitala, in final

Dupa ani si ani de amanari. Dupa ce proiectul s-a dus dintr-o parte intr-alta, de la minister la ANCOM si inapoi, iata ca in final s-a aprobat o hotarare de Guvern in ceea ce priveste soarta televiziunii digitale in Romania.
Televiziunea digitala, acel DVB-T cum il cunoastem noi, va schimba pur si simplu felul in care sunt receptionate canalele TV free to air din Romania. Adica canalele TV pe care le prindem cu antena de pe casa. Pana acum ele emiteau in banda UHF, avand alocate anumite frecvente, in format analogic. Trecand la digital, pe langa ca se mareste spectrul, aria de acoperire si altele, televiziunile pot trece la formatul HD. De fapt, cam vor fi obligate sa treaca la acest format, fiind obligate de standardele minime de functionare ale multiplexoarelor.

Am avut o discutie cu domnul ministru Dan Nica acum cateva luni, iar atunci situatia era incerta, dar exista promisiunea ca se va reglementa cat de curand. Totodata ministrul Dan Nica spunea ca Romania nu este pregatita pentru trecerea la televiziunea digitala. Nu numai televiziunile nu sunt pregatite tehnic pentru aceasta trecere, dar mai ales consumatorii de acasa. Pentru ca nu multi au televizoare digitale, iar trecerea la transmisia digitala inseamna achizitionarea unor STB-uri de vreo 20 de euro bucata. Aceasta este necesara pentru a fi posibila receptia programelor TV pentru televizoarele color cu tub, dar si cele care nu au implementat standardul DVB-T2.

Ieri, 19 iunie 2013, a fost aprobată în ședința de Guvern Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional. Principalul obiectiv al acesteia este realizarea tranziţiei complete şi efective de la serviciile de televiziune analogice terestre la serviciile de televiziune terestre în format digital şi încetarea completă a emisiilor analogice până la data de 17 iunie 2015, în conformitate cu obligațiile internaționale.

 

Pentru a putea pune în practică obiectivele stabilite şi pentru a menţine coerenţa şi controlul procesului de tranziţie a fost stabilit un plan de acțiuni care prevede, printre altele:

  • implementarea, la nivel naţional, a patru multiplexe în banda UHF şi unul în banda VHF, rămânând ca la nivel regional/local să existe posibilitatea alocării unor multiplexe suplimentare în funcţie de posibilităţile tehnice şi în limitele Planului RRC-06;
  • acordarea a patru multiplexe digitale naţionale pentru televiziune digitală terestră în banda UHF (ultra high frequency) şi unul în banda VHF (very high frequency),
  • un multiplex din cele patru disponibile în banda UHF se va acorda cu impunerea unor condiţii de acoperire teritorială şi de populaţie, de preluare şi transmisie necriptată a programelor, respectiv recepţia liberă a acestora în condiţii economice transparente şi nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune.

 

Cele cinci multiplexe vor fi acordate simultan prin procedură de selecție organizată de ANCOM înainte de 17 iunie 2015. Acordarea unuia dintre cele 5 multiplexe va trebui să respecte condițiile de acoperire teritoriale și de populație, precum și condiții tehnice. Acest multiplex va funcţiona în banda UHF, va fi implementat ulterior datei de 17 iunie 2015 şi va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016.

 

Celelalte 4 multiplexe digitale naţionale (3 multiplexe în UHF şi unul în VHF) vor fi acordate conform legii, prin procedură de selecţie organizată de către ANCOM cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune după 17 iunie 2015.

 

În conformitate cu textul din hotărârea de Guvern tocmai aprobată, operatorul care transmite terestru în prezent programele publice de televiziune în format analogic poate implementa un program de extindere la nivel național a experimentului existent de televiziune digitala in standard DVB-T.

 

”Este unul dintre proiectele mult așteptate, pentru a căror deblocare am depus eforturi susținute în ultimul an. Adoptarea acestei Strategii dă startul implementării măsurilor concrete pentru tranziția la televiziunea digitală”, a declarat Dan Nica, ministrul pentru societatea informațională.

 

Obligaţiile asumate de către România în calitate de stat membru al Uniunii Europene, precum şi interesul major manifestat pentru creșterea gradului de satisfacţie a cerințelor consumatorilor, au determinat lansarea procesului de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, acţiune care va permite valorificarea oportunităţii pe care implementarea televiziunii digitale terestre o constituie pentru România.

 

Strategie
Notă de fundamentare
Hotărâre de Guvern

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply