home to blog America e in criza

America e in criza

Poate ca titlul nu e o noutate, dar viata din teren este. Daca te uiti la televizor pe programele generaliste, totul e frumos si placut. Aici nu se difuzeaza stiri negative. Stirile negative le vezi doar pe CNN si pe FOX, dar si aici doar cu o mica conotatie negativa si care spun in final ca totul se termina bine.

As putea spune ca televiziunile joaca un rol important in manipularea oamenilor, dar e de fapt si jobul lor in joc. Cum ar fi sa isi reduca personalul. N-ar pica neaparat bine. Si totusi:

Pe magazinul de mai sus scria mare cu spray-ul: going out of business. Iar asa scrie peste tot. Acolo unde nu au dat faliment, deja spatiile sunt spre inchiriere. Iar asta se gaseste inclusiv in centrul Houston-ului.  Spre exemplu, daca ar fi sa comparam cu zona Bucurestiului, eu stau undeva la Ciolpani. Iar langa hotel e un fel de mall, construit in 2007. Ei bine aici sunt deschise cateva restaurante, cateva magazine pentru femei, iar jumatate de el este pentru inchiriat. Si nu cred ca se inghesuie cineva.

Pe CNN US e un program care zice putting America back to work. Iar acolo incearca sa gaseasca solutii pentru a revitaliza munca de lucru manual din State. Din cate editii am vazut, toata lumea vorbeste, asteapta ca statul sa faca ceva, dar nimeni nu vine cu o solutie. In tot timpul asta insa, produsele apple spre exemplu sunt produse in China, pentru ca e mai ieftin. Si chiar politicienii asteapta ceva de la Obama. Insa proiectul lui de crestere a ratei angajatilor se blocheaza la nivel politic.

Pana atunci, poate nu se vede ca sunt servicii sociale solide, iar oamenii par sa nu moara de foame, insa viitorul nu pare foarte stralucitor pentru cei din Statele Unite.  Stai sa creasca putin pretul benzinei, poate ii linisteste. Dar e greu sa schimbi obiceiul unor oameni care de 50 ani isi petrec viata numai in masini.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

13 thoughts on “America e in criza

 1. @ Monica: Nu doar consumul e dublu, si dimensiunea masinii e dubla, si motorul e cel putin dublu daca nu triplu fata de dimensiunile normale din Europa. M-am socat sa vad ca nimeni nu prea avea motor sub 3 litri, iar multi aveau motoare de chiar 5-6 litri…

 2. Incerc sa inteleg legatura dintre criza din America si consumul masinilor. Sa inteleg ca in Europa economia bubuie pentru ca sunt masini cu consum mic? 😀

   1. Pai se compara distantele din Europa cu cele din US?Autobuze si trenuri destule sunt si aici, si nu am auzit sa fi dat faliment companiile respective.
    Aminteste-ti de SF…acolo practic se foloseste transportul in comun la greu.La fel si NY! Si exemplele pot continua!
    Partea cu presa e cam asha: inaintea alegerilor din 2008 doar despre asta se vorbea(nah trebuia sa se schimbe partidul). Au fost atunci cateva luni in care totul a fost”frozen”.America era inlemnita. Nu se intampla nimic.Cred ca a fost cel mai periculos moment al crizei. Psihicul puternic si mentalitatea de invingatori i-a scos pe oameni din amorteala,si incet-incet au inceput sa se miste. Acum de ce ar zice presa ceva?Ma refer la cea de stanga(Soros nu doarme). Ar insemna sa admita ca genialii care au castigat in 2008…nu sunt asa geniali.:D

  1. Aceleasi distante mari se pot parcurge si cu masini care consuma mai putin. E vorba de un fel de viata (pe care nu cred ca-l putem judeca dar il putem comenta): oameni care se intind mai mult decat le e plapuma (un exemplu relevant fiind creditele si ipotecile acordate usor, foarte usor, prea usor).

 3. Si anul trecut si anul asta in plin New York (Manhattan chiar) erau asemenea locatii ce ‘go out of business’. Si inca nu stiu sa fi picat in bot atat de tare. Slava alui de sus, ca lumea misca inca destui bani. La fel si in Sud, cand am fost si pe acolo ..

  Mai au destul pana sa pice in bot, chiar daca noi romanii tot asteptam sa se intample. Intram noi ca tara in faliment inaintea lor.

 4. daca la americani e asa de rau eu ma intreb ce o sa fie la noi peste 1-2 ani.economia este tinuta in picioare de banca nationala .INCA.aveam o scapare cu rosia mantana unde sunt pereti de aur dar care a fost vanduta canadienilor pentru nimic.cate miliarde se vehiculeaza sunt nici 10% din cat valoreaza……nu mai zic nimic

 5. Multe magazine (mai ales aflate in zone turistice) folosesc mesajele GOING OUT OF BUSINESS drept stategie de marketing – aici la noi e un orasel micut, dar stiu vreo 3-4 magazine care sunt GOING OUT OF BUSINESS de vreo 2 ani, si inca vin camioanele cu marfa, lumea intra – cumpara, vine alta marfa … si tot asa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.