home to blog Am sunat la 112 și era să-mi iau amendă

Am sunat la 112 și era să-mi iau amendă

Într-o seară când mă întorceam la București am fost șicanat în trafic. Nu mai am imaginile de pe cameră, dar e ok, am sunat la 112 și polițiștii m-au amenințat că imi dau amendă.

Povestea e simpluță. Înainte de Sintești, e o curbă cu linie continuă. Eu așteptam să se termine linia continuă și să depășesc mașina din fața mea care mergea cu 120 la oră. Și eu mergeam cu aceeași viteză 120 – 130, pe acolo. Apare din spatele meu o mașină care începe să imi dea flashuri, deși eu aveam semnalul de depășire pus. Îi pun ceața ca să înceteze, se enervează că i-am pus ceața, continuă să dea flash-uri, îi frânez în față.

Deșteptul, regele șoselelor se enervează și vrea să mă scoată de pe șosea. Adică s-a pus paralel cu mine și trăgea dreapta ca să mă facă sa ies în decor. El are un Megane cu număr cu POS – Poliția Ocolului Silvic, numere de smecheri, chestii, nebunii. Dacă vrei să fii șmecher pe șosea, pune număr cu POS. La un moment dat am luat telefonul și am sunat la 112.

Am sunat la 112, le-am spus unde sunt, mi-au făcut legătura la poliție, le-am spus că am un nebun pe stradă care dă flash-uri, că vrea să mă scoată de pe șosea și că a plecat foarte tare spre București. Le-am zis că doar dacă au o mașină în zonă. În 2 minute m-au sunat doi băieți de pe o mașină de poliție care era în zonă și care mă întreba unde sunt, ce mașină trebuie să urmărească. În timp ce erau cu mine la telefon văd mașina aia și aud cum îi dau girofar și o opresc pe dreapta. Mi-au zis să vin și eu acolo unde l-au oprit și m-am dus.

Baiatul care a fost oprit, era mai tânăr, de genul, dar ce am făcut șefu. Când mă vede zice că e inginer silvic (shpagă, bani, defrișări ilegale, lemne din pădure, taieri de lemne ilegale, bani). Polițistul ia poziția de drepți și îmi zice că îmi dă amendă pentru că el nu vede unde era urgența ca eu să sun la 112. Îi zic ok, să îmi dea amendă ca să pot să am justificarea data viitoare să îl scot pe tâmpit de pe stradă. Da suntem 2. Și eu și el. Dar nu puteam trece pe dreapta, pe acostament, nu pe banda unu, cand a vrut șemcherul. Deci nu e vina mea.

Dar de ce mai faci lege pentru flash-uri pe șosea, dacă nu o poți aplica. Dar de ce mai există 112, dacă acolo nu poți anunța nimic. Vreau să anunț ceva în trafic, ma duc a doua zi la poliție?

122 e o glumă

Înțeleg că 80% din apelurile la 112 sunt glume. Dar există lege pentru amendarea acestor oameni. S-au dat amenzi? Nu s-au dat. E ok.
În Moldova (cealaltă Moldovă) s-a implementat anul trecut un sistem 112 nou. Acesta e făcut cu echipamente Ericsson de la Suedezi, care au costat ceva, dar știe el default să identifice utilizatorul și apelantul la 10 metri. Aici rata de apeluri false e de doar 60%, pentru că dacă nu se dau amenzi, te trezesti cu polițistul că a aflat cine ești și te găsește ușor. România ar fi trebuit să își cumpere și ea noul sistem 112, dar așteaptă creștere economică sau ceva.

De când a fost lansat, serviciul 112, procedurile au rămas în aer. De fapt 112 e doar un call center. Acolo nu spui nimic. E un fel de centrală care te redirecționează la poliție, la pompieri, unde ai nevoie. Și mai departe, comunici cu dispecerul de la celelalte autorități. Dar până să ajungi acolo, trebuie să convingi operatorul 112 că e o urgență, apoi să convingi poliția că e o urgență. Iar munca dublă de convingere este inutilă.

Degeaba suni la 112 dacă nu ai feedback. Când am sunat eu la 112, am rămas fără semnal și deci s-a întrerupt convorbirea. Am zis ok, aia e, apel fals, merg mai departe. Și când m-a sunat 112 înapoi, mi-a zis să știti că nu vă sunam încă odată dacă nu răspundeați acum.

Soluții pentru 112?

O da. 112 are proceduri. Poate cineva ar trebui să le citească și să le aplice. Și să le îmbunătățească.
Ar trebui să cumpărăm echipamentele noi de la 112, dacă vrem ca acesta să fie un serviciu funcțional.
Ar trebui să dăm amenzi pentru apelurile false la 112. Dacă 80% din apeluri sunt false e mult. Dacă 20% din aceste apeluri false sunt amendate, restul nu vor mai suna deloc. Și viața ar fi mai ușoară.
Campania de informare cu nu suna aiurea la 112, haha, ce glumă bună. O fi crezuto cineva?

Uite că dacă suni și spui că te doare inima când ești răcită vine 112, dar dacă suni și spui că ești răpită și că te omoară, se duc să doarmă și te caută mai încolo.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

2 thoughts on “Am sunat la 112 și era să-mi iau amendă

  1. Adevarul este ca majoritatea apelurilor la 112 sunt false. Noi romanii avem nevoie disperata de educatie si de metode mai precise de a detecta si amenda pe cei ce abuzeaza de sistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: