home news Alegerea primarilor în două tururi este o problemă falsă ce nu va îmbunătăți viața orașelor

Alegerea primarilor în două tururi este o problemă falsă ce nu va îmbunătăți viața orașelor

Liberalii se agață de problema alegerii primarilor în 2 tururi de parcă în România ar fi doar două partide, ei și socialiștii(!). Auzeam de dimineață și explicațiile pentru această dorință de a alege primarii în două tururi. Pentru că dintr-un tur câștigă PSD-ul primării (lol, oare de ce), din două tururi ar putea câștiga liberalii (iarăși super lol, cu cine, de ce) și uite că așa nu mai rămâne nimeni altcineva de ales. Dar să le luăm pe rând.

În 2012 scriam cum trebuie să fie un primar, puțin cam generalist zic, fără nume și fără idei. Dar acum putem justifica puțin treaba asta. Mai ales că la noi apar cam două funcții în primării. Apare primarul, care e un fel de lacheu politic, un fel de sclav ascultător care spune ce trebuie să spună, ce îi zice partidul să spună. De cele mai multe ori acest om mai mult încurcă treaba. Pentru că face declarații fără acoperire. De asta e primar, poate să facă declarații. Nu trebuie să le justifice cumva că are astfel o marjă de acțiune astfel încât să nu pice pentru o declarație.
Pe lângă primar apare și acel city manager. Acesta este de fapt primarul. Este cel care răspunde de problemele localității, cel care face proiecte, cel care se asigură de implementarea lor. Aceasta este persoana care luptă pentru localitate. Dar diferența e că această persoană nu are drept de decizie. El doar cârpește țeava de apă acolo unde se sparge, el doar strânge gunoiul. Dar nu se poate duce să îi amendeze pe cei care fac gunoi, că nu e primar. Pentru asta primarul trebuie să se implice. Dar primarul e doar cu vorba.

În schimb la noi primarii sunt văzuți doar ca aducători de voturi pentru parlamentari. Da-i dracu pe locuitorii localităților. Să ne aducă voturi, nouă, liberalilor în cazul de față. Așa gândesc ăștia de la centru. De fapt, cei care nu au vrut să micșoreze numărul de parlamentari. Drept urmare sunt mulți. Și tot degeaba.

Putem să o dăm exemplu pe Gabriela Firea, care și-a dat seama că nu poți face politică în București, pentru că asta nu dă apă caldă oamenilor, iar asta va avea repercusiuni pentru partid. Din pacate Gabriela nici nu știe să facă prea bine administrație și de asta partidul pierde. Am putea totuși să dăm exemplu primarul care nu există. La 5 ani după 2014, mi-a făcut locuri de parcare în fața blocului. De fapt locurile unde lăsam mașina ilegal, acum sunt pe bani pentru primărie. Dar aici amândoi din cauza unui PR greșit vor aduce prejudicii pentru partid.

Cine va câștiga? Pai de exemplu primarul de la Oradea. Ia uite ce oraș minunat a făcut. Primarul de la Cluj-Napoca face metrou și aduce autobuze electrice. Normal că de acolo vor veni voturi pentru un anume partid. Dar nu din două tururi de scrutin. Oamenii taxează partidul dacă primarul nu își onorează cetățenii.

Ludovic Orban se comportă ca omul care e dator în fața cuiva cu niște lucruri lăsate neterminate, acum mult timp. Dacă de exemplu, Dragnea era tartorul șef și omul negru care nu permitea anumitor lucruri să se întâmple, pe de altă parte Orban arată ca și cum ar fi cel slab, de care discutam mai sus, care trebuie să mulțumească pe altcineva. De asta vrea în două tururi alegerile pentru primării. Dar nu rezolvă asta problema. Pentru că primarul politic nu rezolvă problemele orașelor.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

One thought on “Alegerea primarilor în două tururi este o problemă falsă ce nu va îmbunătăți viața orașelor

  1. Deci, in consecinta romanii traiesc doar la orase? Cum va schimba alegerea primarilor in doua tururi viata oamenilor de la tara, acolo unde stim foarte bine cum se ia voturile?
    In rest articolul e bunicel 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: