home to blog Al treilea război Mondial: CORONAVIRUSUL

Al treilea război Mondial: CORONAVIRUSUL

Fiți alături de mine în acest articol, unde nu vă cer să-mi dați dreptate, dar să-mi validați logica.

Toate aceste sancțiuni impuse de statele lumii sunt identice cu sancțiunile si rigorile unei stări de necesitate, ca în cazul unui război. Ne uităm că se închid magazine, că se raționalizează mâncare, accesul către mâncare, se raționalizează produse, oamenii nu mai au acces liber la aceste lucruri așa cum le puteau găsi până acum.

În schimb nu văd armata care să se războiască cu vreun alt stat. În schimb vedem oamenii cum se ascund în case și buncăre de parcă războiul cel mare ar veni și ar bate la ușa noastră.

Am spus-o și în articolul cu criza. Omenirea avea nevoie de o pauză. Avem acum prea mulți bani și prea multe chestii tehnologice ce apar unele după altele și nu au timp să se învechească.

Pe de altă parte, tehnologia asta ne-a făcut și extrem de … proști. Nu-mi închipui cum trebuie să stăm în casă acum pentru că oamenii nu știu să se spele pe maini. Sau mai ales pentru că oamenii nu știu să interacționeze unii cu alții.
Aparent generația mea știe că atunci când tușești să nu faci asta către persoana din fața ta, sau să eviți aglomerația dacă e vreunul răcit pe acolo. Sau să iei măsuri de prevenție împotriva acestui fapt. Atunci de ce ne temem și de ce stăm acasă?

Scriam într-un mail colegilor că

 • Nu ne temem de virus. Din câte am văzut este doar o simplă răceală, care nu are parte de tratament 100% sigur la momentul actual. Medicii tratează simptomele, atunci când acestea apar.
 • Ne temem de oamenii care transmit acest virus și care sunt asimtomatici. Oamenii ăștia îi vedem peste tot, în troleibuz, acasă, la birou și așa mai departe. Sunt oameni care au fost week-end-ul trecut în italia și s-au întors aici și mint despre asta.
 • Ne temem de oamenii din transportul public, care fac așa ceva https://www.publika.md/un-tanar-arestat-dupa-si-a-lins-degetele-apoi-le-a-sters-intentionat-pe-bara-unui-metrou-video_3069156.html Și nu ne temem de ei pentru că dau cu limba pe bară, ci pentru că transportul public este un mijloc foarte bun de transmitere a virusului, la fel cum e magazinul, piața sau orice loc unde se adună oamenii.

Pentru că noi suntem educați la nivel de turmă. Acum câțiva zeci de ani nu eram atât de mulți ca să vă dați seama de fapt despre ce vorbim aici. Spre exemplu, în 1982 eram 4.5 miliarde de oameni. Acum suntem 7.7 miliarde. Putem spune aproape dublu?
Și drept urmare nu putem fi controlați ca nivel de specie, de națiune, prin educație. Nu mai are nimeni răbdare și nici nu e cultura la nivelul în care oamenii să facă ceva calumea. Ci ei vor face ce li se spune. Dacă a spus la televizor să stăm în casă, atunci îi dai peste mână celui care iese afară pentru că a ieșit afară.

Revenim la gripă. Deci Covidul ăsta este o gripă care face foarte urât cu organismul tău. Așa și? Am mai trecut prin asta. Numai că de data asta eu pot doar să remarc cum s-au desfășurat acțiunile.

 • Final de decembrie, în China încep să tușească niște oameni și mor.
 • Început de ianuarie, niște oameni se îmbolnăvesc în China. Guvernul chinez face publice cu întărziere cauzele deceselor și de fapt ce se întmplă.
 • Final de ianuare, mai mulți oameni din provincia Wuhan se îmbolnăvesc de o gripă necunoscută, chinezii închid provincia și anulează anul nou chinezesc.
 • Se dă o definiție viruslui i se spune coronavirus, la fel ca orice alt virus gripal, China oprește producția și economia. Lumea începe să tremure.
  Economia chinei începe să sufere, în plin scandal între China și SUA pentru cine face spionaj industrial și alte tampenii.
 • Final de ianuarie. Italia importă primele cazuri de coronavirus. Lumea rămâne expusă, nimeni nu se tratează.
 • Cazurile de coronvarius în Italia explodează. Autoritățile își dau seama că oamenii nu stau izolați, apare carantina.
 • Se anulează mari evenimente economice și tărguri în Europa – MWC Barcelona și altele, Italia intră în carantină.
 • Italia oprește economia, firmele dau românii afară și se închid granițele.
 • Românii reușesc să fugă din Italia și importă gripa acasă.

Sunt foarte multe teorii ale conspirației, dar mai ales este extrem de multă panică – pe care eu o consider inutilă – când vine vorba de această pandemie. Pe de altă parte, pandemia a fost declarată la presiunea media și la presiunea politică. Ok, e de înțeles. Dar declararea acestei pandemii, a dat dreptul statelor să se oprească.

Nici asta nu este o problemă. Că se oprește statul, că se oprește economia, că omul stă acasă. Dar nu o să vedem în 2020 mașinile armatei care să vină să aducă mâncare în fața blocului. Iar în toată această criză, nu va câștiga de fapt nimeni.

Nu are cine să câștige. Pentru că dacă omori o verigă din economie, omori de fapt toată economia. Capabilitatea economiilor de a sări peste o verigă lipsă este destul de precară. Și aici o să spun doar că nimeni nu are vreun plan sau vreo măsură de siguranță în cazul în care vine criza aceasta. Iar dacă au vreo măsură de siguranță, nu o vor aplica, pentru că alții nu o au. Și preferă să dea vina pe stat. Și cine are șansa să fie la guvernare, PNL. Săracii, iar pierd, cât ghinion.

Liderii mondiali au spus deja că acest coronoavirus este un război. Război pentru sănătate spun ei. Dar de fapt este războiul împotriva oamenilor.
Pentru că în loc să îi asiguri omului modalități de curățire și vindecare, tu îi restrângi din drepturi. Nu ma refer aici la dreptul de a ieși la cârciumă, ci la cel de a ieși la magazin și de a cumpăra ce vrei.

Starea de urgență nu este făcută pentru a eradica coronavirusul, ci pentru a-i bloca pe oameni să mai iasă afară și să intre în contact cu cei infectați. Dar nimeni nu îi verifică sau obligă pe cei infectați să stea în casă. Îi obligă pe cei sănătoși să se ferească de cei ”bolnavi” de parcă aceștia ar avea ciumă sau de parcă ar fi vestitorii morții.

Până la urmă războiul ăsta este puțin atipic. Înainte aveai lupta împotriva vreunui stat. Acum ai lupta împotriva virusului. Și îți dai seama că parcă era mai ușor de omorât oameni, decât de omorât viruși.

Și parcă îți dai seama că de fapt e mai ușor să îi omori decât să le asiguri dreptul la viață.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

2 thoughts on “Al treilea război Mondial: CORONAVIRUSUL

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: