home to blog Adobe trebuie sa regandeasca ceva

Adobe trebuie sa regandeasca ceva

Cand am primit telefonul cu care ma joc acum, credeam ca  e o eroare de la el de nu-mi mergea flash-ul pe Android 4.0.1. Neavand timp nici n-am apucat sa-l reinstalez sau sa investighez de ce nu merge. Mai tarziu am aflat ca Adobe a retras suportul pentru flash pe terminalele mobile. Asa ca daca aveti un telefon cu flash instalat pe el, bucurati-va. Daca aveti un telefon nou … stati linistiti, el va arata asa, chiar si pe android.

Noroc cu Youtube, CNN si the Onion care isi fac singure playerele video. Altfel cine stie cat de mult ne-am chinui sa vedem ceva video / animatie pe telefoane. Si iar ne intoarcem in timp. Teoretic Techcrunch explica aici motivele pentru care Adobe a pierdut lupta cu flash-ul pe mobil. Ei ofera in continuare suport pentru toate versiunile de filmulete flash. Si au integrate in flashplayer toate datele de la prima versiune pana la a 11-a. Iar asta mananca procesorul urat de tot. Si nu numai procesorul as putea zice. Azi noapte cand am vrut sa urc pe Facebook pozele de la eveniment, pluginul de flash a mancat tot ramul calculatorului disponibil. Si cand eu ziceam ca 6 Giga de ram nu sunt de ajuns.

Drept urmare, Adobe trebuie sa regandeasca ceva in tehnologiile lor. Nu de alta, dar chestiile invechite sunt de cele mai multe ori date la o parte. Si daca ne uitam numai la Apple. Cine mai are iPhone 1, 2? Toate s-au aruncat, reciclat, au intrat in proceduri de buy back. De asta si Adobe trebuie sa ia o decizie.

In schimb, pana cand vor lua decizia asta s-ar putea sa intre alt jucator pe piata. Dar cine? Cine vine acum cu aplicatie de tip flash (care sa arate ca flashplayerul sau sa aiba aceleasi functii) pentru telefoanele mobile?

 

7 thoughts on “Adobe trebuie sa regandeasca ceva

 1. Dezvoltatorii îşi vor îndrepta atenţia către HTML5, un standard cu mult mai mult potenţial din toate punctele de vedere (securitate, resurse, instrumente, interactivitate).

 2. Oricum cica renunta adobe la dezvoltarea flash playerului ca si-au dat seama ca-i mananca html5.
  Am trecut YT pe html5 trial si merge mult mai bine.

 3. Youtube folosește tot flash, știu sigur că nu-l aveam instalat și nu puteam să văd clipurile, și nici cu versiunile mai vechi de flash nu merge.
  Sper totuși să se găsească o alternativă la flash.

 4. Youtube (si nu numai) are totul gata pentru a trece pe HTML5, asta si gasesti daca-l vizitezi pe o dispozitiv mobil (telefon/tableta fara aplicatie de youtube).
  Sunt insa destul de multe probleme cu noua tehnologie, greu de crezut ca va deveni o solutie viabila in viitorul apropriat. Printre ele:
  – este doar un draft, diverse grupuri inca se cearta ce sa cuprinda specificatia
  – nu s-a stabilit un standard de codare al fisierelor video care sa functioneze in toate browserele: Apple si Microsoft vrea H264 (care necesita licenta) restul (Google, Mozilla, Opera) vor Theora sau VP8
  – inca sunt utilizate browsere care nu suporta HTML5 si nici nu vor suporta fara update (care pentru unii nu este la fel de simplu ca instalarea unui plugin)
  – HTML5 nu suporta DRM (nu stiu cum sa traduc in romana); sefii industriei cinematografice (ma gandesc acum la Hulu sau Netflix) nu vor accepta niciodata sa se renunte la flash daca nu vine altceva capabil de le oferi pseudo-protectia de care se bucura acum

  O posibila alternativa la Flash s-a vrut Silverlight dar nu a reusit sa se impuna si e deja moarta.

 5. Răspunsul la ultima ta întrebare este: oricine știe să lucreze în HTML5. Pentru că acum majoritatea dispozitivelor mobile au suport destul de bun pentru HTML5 și CSS3.

  Mulți au spus că Steve Jobs e nebun când a spus ca Flash-ul nu este o tehnologie potrivită pentru dispozitivele mobile. Uite că acum au ajuns la concluzia asta și cei care îl produc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: