22 thoughts on “18.300 de biserici

 1. @piticu: ai enumerat bisericile care stiu ca sunt in majoritate facute dupa 90, dar zi-mi cate spitale, scoli, universitati, fabrici, uzine, strazi, poduri, baraje, statii de metrou etc s-au ridicat incepand cu 1990. De ce eviti raspunsul?

 2. 18.300 de biserici, presupunem optimist că e doar un preot per biserică și ca banii de la bugetul de stat sunt doar undeva pe la vreo 150 de euro (cam 6 milioane).

  Dintr-un calcul simplu rezultă ca lunar din buzunarele noastre se duc la popi cel putin 2.745.000 de euro, deci cel puțin 32,94 de milioane de euro anual doar pentru preoți.

  Evident, media de popi per biserică nu este de 1, ci mai degrabă pe la 2, mai sunt și lumânărese și alte persoane non-celricale care sunt plătite de la bugetul de stat.

  Dacă un medic rezident se dau 250€ pe lună, rezultă plata a 10980 de medici rezidenți de-a lungul unui an întreg!

 3. Am ajuns sa calculam cat dam pe preoti? Hai ca asta e culmea. Sa nu-mi spuneti ca nu sunt rentabili. Sa nu-mi spuneti ca iese bugetul pe minus. Ca din vanzarea de lumanari nu se acopera bugetul de salarii. Chiar asa am ajuns? De cand biserica trebuie sa fie ceva comercial?

 4. Un popor de retrograzi. In sec XXI inca mai fac temple pe banda rulanta pentru zei barbari care nici macar nu sunt autohtoni. (si care nu exista) Macar daca se faceau vreo doua trei altare pentru Zamolxe, Gebeleizis, Zeus si Atena, mai era ceva, ca doar suntem daco-romani nu evrei.

  O mai mare parascovenie decat asta nu exista. Ca si cum norvegienii ar intra in febra construirii de temple pentru Thor. Popii vor sa ne intoarca inapoi in Evul Mediu pe vremea cand ei erau stapani.
  Romania, cea mai religioasa tara din Europa, cu unul dintre cele mai inculte si mai superstitioase popoare, si cu unul dintre cele mai scazute niveluri de trai.
  Bine ca avem biserici cu toptanul si o sa ne mantuim (de prostie probabil ca nu), in viata de apoi.

 5. @godless1859: foarte bine zis.
  @Compromisuri: banii din vanzarea de lumanari nu se duc la bugetul de stat ci la cel al bisericii. de altfel, biserica are chiar monopol pe lumanari si pe icoane (chiar daca sunt obiecte de arta si nu neaparat de cult) iar pt profitul de pe urma acestui comert biserica nici nu plateste vreun impozit. ca sa nu mai vorbim de toti banii negri din servicii prestate de popi..si cu toate astea, statul imi ia mie din banii castigati de mine ca sa construiasca biserici..

 6. Nu am nimic impotriva bisericii, insa ca putere in stat, as fi crezut ca trebuie sa faca ceva si pentru oameni. Insa nu am vazut ca biserica sa fie preocupata sa faca un spital, sa aiba grija de batranii fara o bucata de paine pe masa, etc. Ii vad pe popi preocupati de bunastarea lor si de imaginea lor. Cam toate bisericile care au fost construite in orase sunt mai inalte decat blocurile, multe inca obisnuiesc sa-si scoata boxele in curte si sa puna o slujba tare, de duduie geamurile. Btw de boxe afara, daca eu scot boxele afara si le dau tare deranjez linistea publica, daca o face popa si fac o reclamatie la 112, mi se spune sa-mi pun termopane ca sa nu se mai auda… daca cumva este cineva cu alta religie, atunci este obligat sa asculte slujba popilor nostri si iar ma interb, care este libertatea mea de a crede sau a nu crede, care mai este dreptul meu la intimitate daca popa tot da peste mine si in pat cand “am ceva de facut cu femeia” de nu-mi mai terbuie nimic

 7. în legatura cu cei care vorbiti de preoti am citit tot ce ati scris voi despre ei dar se pare ca nu stiti nimic din ce traiesc si ce salari au si altele. am un prieten si e preot de catva ani si-mi spune ce afaceri se fac.si mai multe…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.