home to blog 112 trebuie să plece de la STS la MAI

112 trebuie să plece de la STS la MAI

Vă uitați cu toții la filmele americane și auziți de acolo ”911, what’s your emergency”. Dar de fapt de ce la filme, aceleași cuvinte le auzim și la știri. Și ne uităm mai departe și vedem de ce la ei funcționează sistemul de urgență și de ce la noi nu funcționează.
Pentru că la americani, atunci când suni la 911, suni de fapt la poliție, la pompieri. La noi nu.

112 este doar un call center

Serviciul 112 de la noi, este administrat de STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale, al statului. În serviciul ăsta, sunt angajați operatori call center, care răspund la telefoanele de la 112. Și care mai departe sună la poliție, pompieri, SMURD, unde este nevoie și pasează convorbirea telefonică, dispecerilor de la numerele acelea de telefon.
Cei de la 112, nu au calificarea juridică, profesională, să judece cuvintele pe care le aud de la 112, de asta, ei doar trimit mai departe apelurile telefonice. Sunt un fel de centraliste, cum erau centralistele de pe vremuri, sunai în centrală, spuneai unde vrei să ajungi să dai telefon, iar centralista, apăsa butonul și suna telefonul în partea cealaltă. Asta face STS prin 112 acum.

Apelu la 112 este triplat de cele mai multe ori

Eu când am sunat la 112, am vorbit prima data cu operatorul de la 112, mi-a ascultat povestea și m-a pasat la poliție. A răspuns poliția după ceva timp, i-am spus din nou povestea. Mi-a închis. M-a sunat a treia persoană, polițistul de pe teren. I-am spus și lui încă o dată povestea. De 3 ori. De trei ori aceeasi poveste spusă, atunci când sun la 112. Două dintre persoanele cu care am vorbit în tot acest timp, nu trebuiau neapărat să audă povestea. Sau cel puțin operatorul de la 112.

Cum fac americanii?

La americani, operatorii de la 911 sunt ofițeri de poliție. Acela este dispeceratul de poliție, este fostul 955. Și este interconectat cu toate celelalte servicii de urgență. Dar operatorul de la 911-ul american, are capacitatea și pregătirea ca să înțeleagă ce aude la telefon și știe pe cine să sune și pe cine să trimită acolo. Acela este și cel care comunică pe stație cu toți polițiștii de pe teren, la fel cum faci când comanzi un taxi.

Iar polițistul când pleacă la o comandă, ajunge acolo deja cu apelul de la 112, înregistrat, pe care l-a ascultat sau îl ascultă în timp real, fără să mai întrebe de 50 de ori victima care este povestea ei, în cazul în care ar fi convingătoare sau nu.

De ce avem astea dramatizate, în toate filmele americane. Ca să înțeleagă oamenii că 911 de la ei chiar funcționează. La noi nu funcționează.

112 trebuie să plece de la STS

În București, Raed Arafat încearcă să bage în sediul 112 din Cotroceni polițiști, SMURD și ambulanța. Pentru o intervenție mai bună. Nu îi reușește pentru că sunt povești politice la mijloc. Când colo aici trebuie doar să fie un protcol. A sunat cineva la 112, ce s-a întâmplat, ce protocol s-a respectat.

De fapt, probabil acestea există și aici. Dar au uitat să le mai aplice. Pentru că sunt la țară. Și pentru că acolo viața e mai simplă.

La 112 trebuie să răspundă un ofițer de poliție, un om care este specializat în psihologie, în poliție, un cineva care să știe să comande ofițerului de la rutieră să îi zică vezi că ai pe unu care a trecut pe roșu, îl prinzi la strada aia. Sau să zică, victime multiple la accidentul ăsta, plecați cu 5 ambulanțe și 2 mașini de pompieri și descarcerarea.
Nu un om care să zică, da, mai tărziu, da anunțăm poliția, da vom suna noi la pompieri.

Noi trebuie doar să facem ca 112 să funcționeze. Uneori mergea să suni și să zici, salut sunt Cristi de la presă, în 30 de secunde aveam pompierii, poliția și toată lumea prezentă, fără să mă certe nimeni. Acum trebuie să suni și să zici, salut, acest apel este înregistrat automat și va fi facut public imediat după încheierea convorbirii – pentru că altfel ei nu reacționează.
E bine să le fie frică de public, dacă de procedurile interne nu le e frică.

Revenind la 112. Serviciul de la noi nu poate localiza o persoană, pentru că nu avem acel echipament cumpărat. Acel echipament a fost prezentat de Republica Moldova, într-un simpozion despre 112 la București, după ce moldovenii care au implementat 112 abia anul trecut, au cumpărat ultima versiune a serviciului și a softului. Sursa

STS trebuie să facă doar munca de furnizor de servicii. Adică să dea internet și telefonie și ce alte servicii de telecomunicații mai vor ei, dar să nu se mai bage în seamă când vine vorba de a interpreta ce zice omul la 112.
Pentru că ne amintim că Bărbatul decapitat cu drujba la Sânandrei, trimis la culcare după ce a sunat la 112.

Sunt atâtea cazuri. Scoateți 112 de la STS, puneți-l la MAI. Băgați toată lumea în aceeași cameră și desființați dispeceratele de la Pompieri, Poliție și Ambulanță. Faceți serviciul să meargă.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: