home to blog 1 giga

1 giga

Am pus un giga de ram pe laptop si inca niste imbunatatiri in serverele ce sutin piticu.ro si celelelate siteuri.

Cum se misca laptopul cu un giga de ram in plus? Pai bineinteles, de doua ori mai bine.

Ca sa raspund unor intrebari, daca ai calculator mai nou de doi ani de zile, merita sa ii faci upgrade, memoriile DDR2 sunt ieftine, hard-disk-urile sunt ieftine, placile video pe PCI express sunt foarte bune. Daca, in schimb, calculatorul tau nu are nici tipul asta de memorie, nici tipul asta de placa PCI nu prea mai ai ce sa ii faci, nici nu poti sa-l vinzi, nici nu se merita sa ii faci upgrade. Doar il mai tii pana cand apare ceva mult mai bun si il vei schimba atunci.

Daca ar fi sa asemanam un calculator unui produs alimentar, in momentul de fata un calculator expira in 6 luni de zile. Adica cumperi acum un calculator, il folosesti 6 luni, daca nu iti scoti banii pe el tzapa, il vei considera obosit si incet  fata de noile aplicatii ce apar.

5 thoughts on “1 giga

  1. 6 luni? Am un server de 2 ani, cand l-am luat m-a spart la bani, e un P4-3GHz, 1Gb ram, hdd sata de 120GB, nvidia gforce fx5500 si alte minuni. Cert e ca si astazi ca server e foarte competent (sustine un win 2003, un debian-etch(vmware) si un winxp(vmware) fara stres prea mare).
    Ca nu scot eu bani cu el e altceva, inca astept sa se amortizeze:P

  2. @kappacelu: fara suparare, dar ce ai tu acolo nu este server; in momentul de fata abia daca este un desktop decent. un astfel de “server” nu rezista la 100.000 de vizitatori pe luna.

    @piticu: de multe ori cele 6 luni sunt chiar o perioada decenta. la mine s-a depreciat mult mai repede procesorul (dupa 3 luni au aparut modele mai puternice la aceeasi bani). Oricum, in medie este o estimare decenta.

  3. @costinu: Server este in momentul in care eu zic ca este server, si in care deserveste o functie. Am prieteni care au bine mersi site-uri pe un p2 cu 64mb ram. Niciodata nu am vrut sa am 100000 vizitatori pe luna pe ce am acolo.
    Ca tu esti mult mai tare, si stii bine ce este un server bun, e altceva, nu ma amestec.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: