Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

SPAM [not an acronym] written spam — slang name for Unsolicited Commercial Email (UCE; junk/bulk email)

Si azi am aflat o discutie cel putin interesanta. O data ca SPAM-ul este legal pentru ca nu e interzis de legile din Romania.
A doua chestie, ca SPAM-ul este permis daca nu e comercial. Adica, daca eu trimit 5 milioane de mailuri, unde spun ce am facut eu azi si ce am scris pe blog, asta nu se numeste spam 😉

Sa nu uit, abia astept ca adresa de mail folosita la inregistrare pentru webcamp sa fie folosita in diverse comunicari comerciale pentru diverse firme & more.

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

10 Responses

 1. Radu George

  Totodată, nu există nicio lege care să permită spam-ul, chiar dacă nu sunt legi care să-l interzică în România.

  Reply
 2. Petrvs

  Si unde se gasesc oameni d’astia dornici asa ca tine 😛 sa isi mail-uiasca peripetiile pe mail de amorul scriiturii asa? 😀

  Ceea ce spui tu ar putea duce la disparitia blogging-ului sau l-ar reduce la “smooth blogging”. Ce blog, ce abonare prin RSS, ce comentarii publice!?! Pur si simplu, ar fi o chestie intre expeditor si destinatari, fara ca cei din urma sa poata interactiona intre ei.

  Tot un spam ar fi -asta daca nu iti dai acordul, evident-, dar mai soft. Se cerceste timp, nu si bani. 😉

  Reply
 3. Actzipild

  Sorry dude, ar trebui sa googlesti mai mult. Spam-ul e ilegal in Romania. Legea 365/2000 (ia uita-te la paragraful 1):

  ARTICOLUL 6
  Comunicarile comerciale

  (1) Efectuarea de comunicari comerciale prin posta electronica este interzisa, cu exceptia cazului în care destinatarul si-a exprimat în prealabil consimtamântul expres pentru a primi asemenea comunicari.
  (2) Comunicarile comerciale care constituie un serviciu al societatii informationale sau o parte a acestuia, în masura în care sunt permise, trebuie sa respecte cel putin urmatoarele conditii:
  a) sa fie clar identificabile ca atare;
  b) persoana fizica sau juridica în numele careia sunt facute sa fie clar identificata;
  c) ofertele promotionale, precum reducerile, premiile si cadourile, sa fie clar identificabile, iar conditiile care trebuie îndeplinite pentru obtinerea lor sa fie usor accesibile si clar prezentate;
  d) competitiile si jocurile promotionale sa fie clar identificabile ca atare, iar conditiile de participare sa fie usor accesibile si clar prezentate;
  e) orice alte conditii impuse prin dispozitiile legale în vigoare.
  (3) Comunicarile comerciale care constituie un serviciu al societatii informationale sau o parte a acestuia, atunci când acest serviciu este furnizat de un membru al unei profesii liberale, sunt permise, sub conditia respectarii dispozitiilor legale si a reglementarilor aplicabile profesiei respective, care privesc, în special, independenta, demnitatea si onoarea profesiei, secretul profesional si corectitudinea fata de clienti si fata de ceilalti membri ai profesiei.
  (4) Furnizorii de servicii ale societatii informationale care efectueaza comunicari comerciale au obligatia de a respecta prevederile alin. (1)-(3).

  Din pacate nu-mi aduc aminte de HG care o completeaza, ca ala zicea foarte clar ca in subiect trebuie sa scrie in caps publicitate. Tu de ce crezi ca si-au luat aia amenzi? De fraieri?

  Reply
 4. piticu

  tu folosesti cuvantul comunicari comerciale, eu daca trimit 5 milioane de mailuri cu azi am facut baie si mi-am facut freza cu tzepi ( link piticu.ro ) nu e comunicare comerciala 😉

  Reply
 5. Actzipild

  Ce zici de legea 677/2001?
  N-am studii juridice ca sa spun o chestie sigura, dar cred ca spam-ul poate fi declarat ilegal si prin prisma acestei legi (la partea cu comunicari comerciale cam ai dreptate, desi trebuie sa gasesc HG-ul ala sa vad poate nu au adus completari la definitia comunicarii comerciale).

  CAPITOLUL I
  Dispozitii generale
  Art. 2. – (1) Prezenta lege se aplica prelucrarilor de date cu caracter personal, efectuate, în tot sau în parte, prin mijloace automate, precum si prelucrarii prin alte mijloace decat cele automate a datelor cu caracter personal care fac parte dintr-un sistem de evidenta sau care sunt destinate sa fie incluse într-un asemenea sistem.

  Definitii
  Art. 3. -In intelesul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:
  a) date cu caracter personal – orice informatii referitoare la o persoana fizica identificata sau identificabila; o persoana identificabila este acea persoana care poate fi identificata, direct sau indirect, in mod particular prin referire la un numar de identificare ori la unul sau la mai multi factori specifici identitatii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale;

  CAPITOLUL II
  Reguli generale privind prelucrarea datelor cu caracter personal
  Art. 5. – (1) Orice prelucrare de date cu caracter personal, cu exceptia prelucrarilor care vizeaza date din categoriile mentionate la art. 7 alin. (1), art. 8 si 10, poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat consimtamantul in mod expres si neechivoc pentru acea prelucrare.

  Reply
 6. blowfish

  Cred ca exagerati putin cu acest concept. IN primul rand este inteles de multa lume diferit. Primesti ceva care nu te intereseaza ( nu stii cum a ajuns emailul tau acolo… bla bla bla il declari spam ), dar daca esti abonat la un news-letter sau la alte nebunii din astea le poti considera spam nu?
  Depinde de ce limite ai tu pentru spam. Este ilegal la baza dar se pot face ajustari pe tema asta indiferent cate legi sunt.
  Sunt curios cand se va ajunge sa se filtreze mult mai multe

  Reply
 7. Actzipild

  Blowfish, hai sa iti spun ce consider eu spam:

  – email-uri primite aiurea cu diverse chestii comerciale sau necomerciale, care nu ma intereseaza si pe care nu le-am cerut eu sa le primesc
  – newsletter-e si alte nebunii la care am fost abonat la un moment dat si care dupa repetate incercari nu ma scot din lista
  – email-uri de la diversi indivizi/individe (primite in general pe adresa firmei unde lucrez) care se repeta (ca text al mesajului).

  Toate astea intra in categoria spam. Cel putin pentru mine si in mod sigur pentru ceva mai multi oameni. Ceea ce multi nu isi dau seama este nivelul de spam care se transmite in momentul de fata. Ceea ce user-ii vad in Inbox este o cantitate mica daca este bine configurat server-ul de email. Dar daca te uiti in log-uri te sperii. Pe aia din afara n-ai cum sa ii opresti, dar daca pot sa ii opresc pe aia de la noi, crede-ma ca fac tot ce pot. De la a cauta detinatorul domeniului pentru care se face spam (cand inca mergea) pana la raportarea la MCTI si inscrierea in RBL-uri. Iar faptul ca e ilegal ma ajuta mult sa ii opresc pe aia care inca sunt speriati de legi (nu multi, dar sunt). Ca pentru restul oricum e o lae.

  Reply
 8. Sfinxul

  Legal, nelegal, avem tot dreptul sa ii injuram si noi. Pen’ ca deja pot sa spun ca ma simt jignit de cat spam primesc zilnic. Nu ca ar fi vreo diferenta, dar eu unul ma simt mai bine, cand dau un reply cu o juma’ de biblie. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.