Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pe mine ma amuza sondajele astea de opinie. Oare pe cine naiba intreaba? Sau sunt facute in functie de cine le comanda.

Nu de alta, dar fiecare partid are cate un sondaj de opinie unde el are majoritatea. Ceea ce e bine de altfel. Adica e bine ca fiecare sa se creada ca e undeva sus si ca are sanse relative.

In schimb ce te faci daca sondajele astea de opinie sunt inversate de aia care vin sa voteze si n-au raspuns la intrebari. S-a mai intamplat asta si a fost haios. Sondajul de opinie il arata victorios pe un candidat, iar la vot a iesit alt rezultat. Iar asta din cauza ca a venit foarte multa lume sa voteze.

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

12 Responses

 1. punKreas

  Sondajele de opinie dinaintea alegerilor sunt diferite fata de cele de tip exit – poll.Stiu asta pentru ca o sa particip si eu la o astfel de activitate:)

  Reply
 2. Stiri sportive

  Da… cine a facut putina statistica la viata lui stie cum functioneaza un sondaj 🙂

  De fapt sondajele prezentate de partide nu sunt sondaje 😀
  Eu pot sa dau cate un mic si o bere la toti vecinii de bloc… si cu siguranta daca i-as chestiona pe urma cu privire la vot as avea majoritatea… dar cand rezultatele sondajului s-ar extinde cu siguranta acea majoritate se duce de rapa…

  Si ca sa fiu mai clar… partidele nu efectueaza sondajele pe esantioane reprezentative 🙂

  Reply
 3. aldehida

  De obicei partidul care face sondajele isi amesteca numele in multime, pentru a iesi un rezultat cat mai aproape de real, iar cei ce fac sondajele nu au voie sa influenteze in nici un fel oamenii (care btw sunt alesi aleator). Plus ca nu toate sondajele se fac pentru a vedea cine iese primar/presedinte al cj. Ar insemna timp pierdut. Conteaza foarte mult cauzele (de ce iese unu` si nu altu`). Asta’i scopul – rezolvarea unor minusuri de care ei probabil nici nu stiau.

  Reply
 4. vizy

  cum pe cine…pe nimeni….nu intreaba pe nimeni…ele trebuie neaparat facute ,pentru a manipula apoi opinia publica!!!! PAM PAM

  Reply
 5. Gabi

  Am vazut si eu cateva sondaje de opinie.Chiar si la televiziuni.Nu inteleg de ce se fac astfel de sondaje in campaniile electorale,oare cat costa un sondaj de opinie comandat de un partid?
  Cred ei ca manipuleaza electoratul cu sondajul?Poate,dar numai daca citesc aceste sondaje…sau se spun si la televizor?Chiar ca nu stiu si nici nu ma intereseaza,de fapt.

  Reply
 6. CLaudia

  Foarte multi dintre noi(cei care ne informam de pe net, citim presa, avem prieteni care au mai castigat un ban facand sondaje etc)stim cum se fac aceste sondaje. Si cine are rabdarea sa raspunda le intrebari – mai ales in Bucuresti unde lumea e extrem de reticenta si chiar nepoliticoasa. Asa ca nu e de mirare ca a “iesit” Oprescu. Asta inseamna ca niciun emo nu si-a dat cu parerea, inca… (asta ca sa ii citez pe cei de la Ring care au luat interviuri emo-istilor ca sa vada “ei cu cine voteaza”)
  Nu ma mira rezultatul sondajelor si nici rezultatul alegerilor… atata timp cat oamenii care trebuie sa iasa la vot nu o fac, lasandu-i pe altii sa le hotarasca “viitorul”.
  Sa voteze pensionarii si rromii, ca doar muncim pentru pensile si alocatiile lor…nu?

  Reply
 7. BlindGirl

  Acum se mai practica si altceva. Daca x a iesit victorios cand 50% dintre alegatorii intrebati nu erau decisi, se ruleaza o campanie underground ca sa ii determine pe aia 50% sa nu mai mearga deloc la vot, ca sa nu cumva sa se schimbe sortii de izbanda. ( E mult mai simplu decat sa targetezi tot felul de oameni si sa-i convingi pe ultima suta sa te voteze)

  Reply
 8. PiticStyle

  Vorba celor de la Zale “conform unor statistici, 80% din statistici sunt false”. Normal un sondaj e ceva mai complex incat se ia o anumita zona si se inpun niste criterii si din ce stiu, cel ce merge sa intreaba “lumea” trebuie neaparat sa aleaga al 4-ulea ap dupaia sare peste 4 si tot asa, la fel si la blocuri! Daca sunt 10 bloguri doar 2 vor fi pentru sondaj!

  Reply
 9. RedBloodedFaerie

  piticstyle: si apoi varsta, sex, studii s.a. depinde de complexitatea sondajului, cum e facut, de cine e facut, cine aplica chestionarul, daca e prin telefon, door 2 door ceea ce-ai spus tu, daca cine aplica chestionarul e corect si nu e afiliat politic.. ehe, multe variabile.
  daca ai ceva habar de sondaje si cum se fac, nu le iei in seama sau cel mult esti sceptic in ceea ce priveste sondajele; si de cele mai multe ori manipuleaza opinia publica.
  am un feeling ca dupa treaba cu “oprescu iese la primarie” nu o sa mearga lumea la vot pentru ca stie sigur ca oprescu iese (din sondaje) s.a.m.d… o si-o sa iasa urmatorul pe lista 🙂 sau doar sunt eu nebuna si ma gandesc doar la teoria conspiratiunii 🙂

  Reply
 10. Petriot

  aceti tata , sondaj si pe net si chiar in institutiile publice , in primarii , cand vine omu cu o problema , sa bifeze pe un formular de 10 bani

  pai un referendum costa 1 miliard de euro si ajung in buzunarul baietilor bagabonti ciorditori

  Astia mereu gasesc o mojicie de ciordes ?

  Reply
 11. Petriot

  Fceti tata , sondaj si pe net si chiar in institutiile publice , in primarii , cand vine omu cu o problema , sa bifeze pe un formular de 10 bani

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.