Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

[poll id=”33″]

M-a traznit intrebarea asta mai devreme. E cam ce vrem sa facem? Sa crestem pensiile si salariile, crescand astfel si inflatia si restul cheltuielilor, aceasta insemnand o guvernare socialista, orientata spre popor, pentru a ajuta poporul sa supravietuiasca.  Sau trebuie sa avem o guvernare liberala, orientata spre dezvoltare, spre investitii si spre profit, unde salariile sa reflecte masura productivitatii?

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

15 Responses

 1. Daniel Buca

  Salut,

  Daca noi, ca popor, am avea o oarecare educatie politica ne-ar fi mai usor sa luam decizii de acest gen si sa purtam astfel de discutii. Fac pariu cu tine ca ori vei primi putine raspunsuri la acest articol ori marea majoritate vor fi aiurea.

  Si acum ca sa-ti raspund: traim niste vremuri in care nu mai functioneaza drumurile clare, simple, cum ar fi socialismul sau liberalismul, luate separat.

  Solutia pentru vremurile in care traim si cele care vor urma este o imbinare echilibrata intre cele doua. Liberalismul spune ca iti creaza climatul necesar pentru dezvoltare pe cand socialismul te sprijina sa te dezvolti.
  O imbinare, asa cum o vad eu, este sistemul socio-liberal, un sistem care te ajuta sa nu te ineci atunci cand esti jos si apoi, cand te ridici, iti da drumul sa poti zbura, daca esti in stare.

  Sa ne imaginam o masa cu paine si carne. Paine e multa, carne e mai putina.
  Socialismul spune: impartim painea si carnea la toata lumea in mod egal, indiferent cat munceste fiecare.
  Liberalismul spune: ma asigur ca toti pot ajunge si la paine si la carne, daca sunt in stare si daca vor cu adevarat.
  Socio-liberalismul spune: le dau tuturor un colt de paine si ma asigur ca exista mediul potrivit pentru ca fiecare sa aiba sansa si la mai multa paine si la carne.

  In concluzie: eu zic sa mai adaugi o alternativa in poll 🙂

  Reply
 2. Yoda

  Să-ţi trăiască ţie blogul, tu ştii ce e stînga şi ce e dreapta? Nu trage cu ochiu pe Wikipedia

  Reply
 3. Law

  guvernarea socialista = PSD
  guvernarea liberala = PNL

  Corect?

  atunci PD-L, ce guvernare e?

  asta ca sa stiu in ce oala e incadrat partidul…

  Reply
 4. Faninho

  Guvernare liberara insemnand guvernul Tariceanu de cu ceva timp in urma. Ca daca PD-L e de dreapta inseamna ca eu am doua maini stangi. Si n-am!

  Reply
  • Daniel Buca

   As putea fi, intr-o oarecare masura, de acord cu tine dar invata, te rog, sa scrii corect romaneste 🙂
   Este “liberala” si nu “liberara”.

   Reply
 5. Victor

  CE BINE-ar fi (pt noi) daca partidele si-ar nuanta astfel platformele-program – si sa le mai SI respecte! Din pacate nu traim in Utopia!

  Reply
 6. aNDRIIpOPA

  Cred că îţi dai seama că cei ce citesc bloguri şi în general au acces la internet, ajung să aibă viziuni de dreapta, asta dacă nu le aveau până atunci. Cei cu viziuni pro-stângiste abia acum încep să caute pe goagle.. goagăl…. ăla!
  Deocamdată e irelevant sondajul tău. Majoritatea vor fi pro-liberalism, chiar dacă prin asta şi mai mulţi ar înţelege PD, care numai liberal nu e, dar…. mă rog.

  Reply
  • Daniel Buca

   Sa inteleg de la tine ca oamenii de stanga sunt mai primitivi asa, de felul lor?
   Ce ti-e si cu politica asta dupa ureche in tara in care toti habarnistii isi dau cu parerea … dar deh, ce sa-i faci, asa e in democratie.

   Sunt curios insa cum ai dedus tu ca blogurile si internetul te transforma in om de dreapta.

   Reply
  • Victor

   “…care numai liberal nu e…”
   aNDRII pOPA, daca la ora actuala, in Romania, in situatia data, ar face (Biiip!) ca doctrina “de dreapta” sa fie aplicata ca atare, ad litteram, in cateva luni (cel mult vreo doi ani) tara ar ramane fara toti cei care ar putea-o scoate din criza (nu numai din criza economica mondiala care “ne-a ajuns” si pe noi, dar si din criza de sistem care se perpetueaza de doua decenii: vrem schimbare, da’ sa nu se modifice nimic, “curat” Caragiale), caci toti cei tineri, energici si cu initiativa (din pacate in frunte cu cei mai educati) si-ar cauta “azil economic” in ALTE zari, din cauza framantarilor de strada (probabil violente) care inerent ar izbucni (cand ti-e foame – da’ “foame” cu adevarat, de-aia “cu prelungiri” – le dai (Biiip!) de idei si de principii si faci CEVA, orice, ca sa-ti hranesti CUMVA macar copiii, chiar daca tu mai bine te lasi sa mori de foame decat sa procedezi in anumite moduri).
   La ora asta o oarecare protectie sociala (macar la un nivel minim, care sa asigure macar supravietuirea biologica) e un “must” (ORICARE ar fi in principiu orientarea doctrinei (Hm!) fortelor politice care eventual ar reusi sa ajunga sa conduca tara), altfel riscam sa ne descalificam NU NUMAI din categoria tarilor care aspira la zona euro, ci poate – Doamne fereste! – chiar si din tarile membre UE pe motiv de “agresiune sociala” asupra structurii populatiei celorlalte tari UE in cadrul carora ne-am putea (inca) “misca” mai cu lejeritate.

   Reply
 7. Perti

  Si eu sunt de acord cu Daniel. Guvernarea de care avem nevoie e cea social-liberala sau liberalo-sociala. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.