Porolissum, ultima cetate romana

Sper ca sunteti la munte si prin Transilvania. Daca nu sunteti in Transilvania sa va bucurati de vara si sunteti la mare si va bucurati de ingramadeala plaja si apa sarata, atunci va urez macar sa faceti sex neprotejat cu necunoscuti(e), astfel incat sa va si intoarceti cu ceva de acolo nu doar cu buza umflata.

In alta ordine de idei cetatea Porolissum e ultima cetate romana din fata lumii barbare. Si urcandu-te sus pe deal, vezi intr-o parte Moldova (locul ala pe care il pustiiau si-l ardeau tatarii, barbarii si alte populatii migratoare), iar in cealalta parte Imperiul Roman (loc de bunastare si belsug, acolo unde curge numai lapte si miere, cu strazi, internet wireless(!), peisaje si tot ce isi putea dori cineva). Cetatea te intampina asa:

4011

 

Ziduri impunatoare, poarta originala de acces si impunatoare, dovada faptului ca acolo a fost cea mai importanta cetate de aparare a romanilor de la marginea de Est a imperiului. Locul este inca in descoperire, iar o echipa de arheologi mai lucreaza din cand in cand scotand la iveala vestigii si fundatiile caselor romane. Asa cum ne asteptam in schimb de la orice lucrare arheologica, ea se misca greu pentru ca are nevoie de bani, iar acestia nu exista.  De data asta sunt in schimb acolo placute ce povestesc ce reprezinta fiecare ruina. Cel putin stii ce se afla acolo.

Si pentru ca nu suntem CRBL sa aflam de pe google unde este cetatea Histria, gasim la fata locului detaliile cetatii, drumul roman intact si original, dar si un afmiteatru perfect functional si acustic.

Cetatea Porolissum se afla in the middle of fucking nowhere, daca imi permiteti expresia. Si probabil asta e motivul pentru care a rezistat atat in timp. Nu e nimic in jur, nici macar o asezare umana, nici macar un hotel sau ceva. Drumul este accesibil pentru masini mici, dar mai potrivit pentru Dustere. Este un cablu de curent ce urca pana la cetate si acolo se opreste, iar locuri de parcare sunt pe coama dealului, probabil peste alte vestigii, langa drumul roman de la Porolissum.

Din pacate cetatea nu este deloc pazita, iar asta i-ar putea face pe unii sa isi doreasca pietre romane cu care sa isi umple curtea. In rest cetatea e locul potrivit pentru a cunoaste cum se organiza o legiune romana, unde stateau si ce fel de case aveau. Dar si un loc foarte bun de inaltat zmeie, fiind vant continuu acolo. (sau de centrale eoliene, dar astea sunt deja fitze pentru o Romanie unde Valea Jiului trebuie sa traiasca si nu sa moara.)

 

Teoretic cetatea asta ar putea prinde viata cu o investitie minima. Se gasesc ramasitele caselor, se gaseste drumul roman, se pietruieste normal si se construieste normal peste ele. Cum? Va voi arata ce au facut in Alba Iulia cu cetatea de acolo si cum a fost reconstruita. Pe langa asta ii pui pe oamenii din sat sa joace pe romanii sus in cetate, faci o masa campeneasca si concerte in amfiteatru, pui scaune pe schelet de metal si sa vezi cum va veni lumea si municipiul Zalau ar avea o idee sa nu mai fie parasit in mijlocul saptamanii. Sau pur si simplu gasesti un investitor sa puna mana sa isi construiasca chestii sus in cetate, pastrand si integrand nenorocitele de ruine romane, asa cum au facut toti in toate celelalte tari ale imperiului.

Poze panoramice la Zdeto (click, click, minunati-va!).

Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCRDaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply