Nokia la Cluj

Nokia intentioneaza sa deschida la Cluj un centru de cercetare si dezvoltare.
Pana aici toate bune si frumoase. Ce difera e locatia unde se construieste centrul. Astfel incat, apare implicarea Consiliului Judetean Cluj, apare terenul care este obtinut de la Guvern, dat in folosinta CJ Cluj, iar CJ Cluj sa il vanda, inchirieze sau concesioneze catre Nokia.
Terenul e la 18 kilometri de Cluj, ca asa e frumos, e intr-o comuna si e obtinut de la Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Deci, Nokia a cerut un teren ca sa isi faca fabrica in Romania si l-a obtinut. Pana aici toate bune si frumoase. Acuma, trebuie ca statul roman sa faca terenul functional. Si anume sa ii traga curent, sa ii traga apa si sa ii traga şosea. Asta pe bani publici.
Beneficiarul chestiei asteia va fi nimeni altul decat Nokia.

Iar chestia asta e aruncata in presa ca uite ce investitie majora a  facut statul roman si ce chestii mirobolante se intampla aici.

Nu se putea intampla ca sa vina Nokia sa cumpere si ea (ca de aia e ditamai compania), un teren, un munte, un deal pe banii lor, sa isi traga ei singuri acolo apa, curent, gaze, strada? Astfel se creeau mai mult de 15.000 de locuri de munca (ce sunt deja anuntate), pentru Nokia si statul roman isi scotea doar impozite.
Insa, fiind chestii locale, ce se intampla doar intr-un anume loc, unde nu e multa lume care sa afle, se poate face o miscatorie unde sa apara unul sa zica ca uite, iti dau eu terenul, iti dau eu oameni si strada si utilitati, tu fa contract cu noi ca uite ce marinimos e statul roman cu investitorii. Si … noi va platim si va facem toate facilitatile ca sa veniti la noi. Dupa care voi puteti sa faceti ce vreti aici. Eventual poate sa cresteti un pic salariile si sa angajati si vreo doi trei romani de ii cunosc eu, la voi in firma.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

8 thoughts on “Nokia la Cluj

  1. Exista utilitatile necesare acelui teren. Exista strada pana la acel teren. Este intr-o comuna care are apa curente, curent si sosea. Cel putin asa au relatat ziarele clujene. Nu stiu cat e de adevarat, ca n-am fost sa vad terenul si nici n-o s-o fac.

    Poate ai fi vrut sa ajunga mai aproape de bucale sa nu lucreze provincialii la nokia si de asta esti frustrat ca statu roman ofera niste conditii unor anume investitori.

    In alta ordine de idei, mie personal mi se pare un lucru bun. Prin asta, statu roman isi tine creierele acasa dupa care urla toata lumea ca-s plecate dracu stie pe unde. Asa ca daca vrem ca marile companii sa ajunga la noi si creierele sa ramana in zona, trebuie ca si statu roman sa miste un jejet.

  2. firma mare(nokia) de smekeri, vrea sa faca,
    nu se uita in ziar dupa pamant,
    se duce la cei care-s stapani pe pamant(pamantul nostru; oameni, avizi de avere), guvernantii.

    guv, da terenu mai ieftin, face sosea, aduce apa, curent, gaze,… (toate pe banutu poporului, cu firmele lor); etc
    nokia asteapta sa cumpere si guvii teren prin zona, dupa anunta ca fac si dreg,
    se simte si constrieste cu firmele guvilor,
    poate (nu cred) da spagute din prima, etc

    toate pe pamantu romanilor, pe banii romanilor, castigatori: nokia si guvii, si in final cei ce vor lucra la nokia vor castiga dreptul la munca, platita

  3. firmele mari nu fac ele site-urile le propune acest lucru la alte firme si apoi firma le inchiriaza

    asha e si in cehia si peste tot din cate am aflat…
    nu se complica sa aiba cladirea lor e mai ushor sa o inchirieze

  4. n-aveti treaba.

    1. locuri de munca
    2. se antreneaza alti mici intreprinzatori (transport, servicii, etc)
    3. creste valoarea zonei, se dezvolta comuna aia.

    sunt o gramada de motive pentru care statul ar putea sa plateasca gazul si apa pana acolo, lucru care oricum tre sa-l faca mai devreme sau mai tarziu.

  5. Din câte ştiu eu cam asta e modalitatea standard de a face afaceri de genul ăsta. Eu Nokia (Samsung, LG, Renault, Siemens etc.) vin la tine în sat să fac o fabrică şi să creez multe locuri de muncă şi să plătesc nişte impozite, tu creează-mi nişte condiţii. Nu ştiaţi că aşa se întâmplă în toată lumea normală aşa? AMD şi-a făcut o nouă fabrică în Germania şi nu în Indonezia pentru că nemţii i-au adus utilităţile în bătătură pe banii statului lor. În Marea Britanie, de exemplu, există aşa numitul pachet minim de servicii care trebuie pus la dispoziţia oricărui cetăţean sau companie de acolo. Asta înseamnă că primăria şi firmele de utilităţi trebuie să ceară acelaşi tarif pentru conectarea la canalizare şi cetăţeanului din buricul târgului şi fabricii de microprocesoare din vârful dealului. Aşa că să nu mai căutăm nod în papură şi să ne bucurăm că se mai dezvoltă o bucăţică din ţara noastră…

Leave a Reply