1 Decembrie, o zi insorita pe meleagurile patriei. E ziua in care suntem cei mai bucurosi si cei mai fericiti, de 14 ani suntem liberi, de 14 ani avem parte de entertainment de inalta clasa si ne bucuram de realizarile noastre importante.

Zum, zum, punct si de la capat.

Azi PROTV face 14 ani. Printre altele si total intamplator e si ziua Romaniei astazi. E degeaba zic eu. Sa revenim.  De 14 ani tara asta are o singura televiziune, se numeste PROTV. A fost facuta atat de bine, oamenii, ideile, campaniile au fost atat de bine facute incat nimeni altcineva nu a putut vreodata sa ii egaleze.
Intamplator sau nu, tara asta e libera (asa zic unii) de 20 de ani. Adica noi de 20 de ani putem face ce vrem, putem vorbi liber, putem gandi, avem dreptul la opinie si acela de a fi ascultati. Si ne-am luat atat de in serios acest drept incat acum, la 20 de ani dupa revolutie, suntem mai rau ca inainte. Ne batem ca chiorii, ne omoram pe strazi, nu mai stim ce inseamna bunul simt, dar nici respectul. Am secat de puteri o tara care avea 23 de milioane de locuitori in 1989, iar acum plangem pe la usile FNI pentru bani de bautura, pentru ca nu mai avem ce bea, dupa ce am vandut toata mobila din casa.
Am mostenit o retea de metrou si n-am reusit sa o dezvoltam. Am mostenit o retea de cale ferata electrificata si ne trebuie cel putin 12 ani sa refacem si sa imbunatatim doar tronsonul pana la mare. Am mostenit o autostrada, am bagat miliarde de euro in alte proiecte si n-am reusit sa construim in 20 de ani decat 140 de kilometri de autostrada. Si asta facuta de mantuiala.

Si atunci ce? Merita sa mai spui la multi ani Romania? Merita sa iesi in strada si sa te uiti la cum defileaza elicopterele care se prabuesc ale armatei romane?  Sau te duci sa vezi fii neamului? Aceia care dezerteaza daca prietena le trimite o scrisoare in care le spune ca fuge cu altul.

Sau cum? Te duci sa vezi politicieni, sa le asculti discursurile pline de mizerii si cuvinte ieftine, in care ne spun cat de frumoasa e tara noastra, cat de prospera, cat de bine o ducem noi? Fata de cine? Fata de bukina faso? O ducem bine, in timp ce dupa 20 de ore de munca in fiecare zi iesi de pe poarta fabricii si n-ai bani sa iti cumperi un pachet de tigari, ca sa nu zic de mancare. Sau cum? O ducem bine daca dupa 20 de ore de munca, ajungem acasa si in loc sa dormim linisiti incepem sa ne facem planuri, cum platim intretinerea, cum mai reducem din caldura sa nu taxeze repartitoarele, cum facem baie cu mai putina apa ca se simte pe apometru? Aici o ducem bine? Sau cum? O ducem bine daca ajungem seara acasa si nu putem dormi de teama ca cine stie ce vecin imbecil crede  ca ai parcat pe locul lui si iti taie rotile sau da cu cheia?

In tot timpul asta politicienii vin sa ne vorbeasca de bun simt, de ideea de a invinge impreuna, de ideea de a lupta, de moguli, de problemele lor personale, de parca noi ar trebui sa ii compatimim pe ei si nu pe noi.

Mi-e sila.

De asta zic la multi ani PROTV.

Romania ar trebui doar sa se uite in sinea ei si sa faca o revolutie. O revolutie care sa ii faca pe toti responsabili, unde oamenii sa stie ca sunt apreciati pentru faptele lor, iar faptele bune se premiaza, in timp ce faptele rele nu sunt trecute cu vederea fara nici o exceptie.

Dar pentru asta … aia 20 de ani ai lui Brucan, eu zic ca sunt abia la inceput. Acum. Acum cand trebuiau sa se termine.

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

6 Responses

 1. dc++

  Are 14 ani PRO TV-ul si arata in consecinta: teribilist, plin de cosuri, obraznic, cu ifose de buricul pamantului. Pana la 30 mai e mult.

  Ai facut un final de zile mari cu:
  “aia 20 de ani ai lui Brucan, eu zic ca sunt abia la inceput. Acum. Acum cand trebuiau sa se termine.”

  Reply
 2. _azazel_

  Bravo Piticule! Respect!
  Aceeasi scarba si lehamite ma incearca si pe mine…as vrea sa pot pleca la capatul lumii, nu stiu unde, doar sa nu mai vad tot rahatul din jurul meu….la multi ani romanilor care inca mai suporta sa stea aici! Felicitari celor care au plecat! Sa fiti iubiti!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.