Share
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Stiu, nu sunt primul care spune asta, a mai spus-o si un arhitect englez care s-a speriat de minunatiile de blocuri comuniste, care la noi, au o forma unica fata de restul lumii. Si nu s-a referit in sensul bun al lucrurilor, ci in sensul negativ. Cu alte cuvinte chiar daca ai putea compara Bucurestiul cu Moscova, la o scara bineinteles de vreo 7:1, totusi la ei cladirile grandioase si tot orasul are o noima. La noi nu.

Personal eu m-am saturat ca orasul asta sa fie murdar. M-am saturat de mizeria din Bucuresti, iar orasul nu e murdar pentru ca lumea arunca hartii pe jos, orasul e murdar pentru ca nimeni nu a stat sa-l curete. Chiar daca nu s-ar arunca hartii pe jos, orasul ar ramane la fel, in fiecare zi din ce in ce mai murdar, in fiecare zi din ce in ce mai daramat, iar praful adus de vant din Baragan umple in fiecare moment strazile orasului.

In principiu toate cladirile care au prins razboiul ar trebui sa nu mai existe in Bucuresti. Pentru ca noi nu suntem nemti sa ne razboim cu tatarii am facut case din pamant la care am audagat chirpici. Nici macar cladirile de caramida nu respecta vreo norma arhitecturala sau de siguranta, pentru ca romani fiind, am furat din ele tot ce se putea fura sau numarul de caramizi a fost micsorat exact ca sa mai ramana si de pus deoparte. Asta a insemnat libertatea totala in oras.

De ce  peste tot prin Europa centrele vechi ale oraselor arata intr-un mare fel, iar la noi nu? Pentru ca la ei a fost razboi. Daca ne uitam la nemti, la polonezi, la cehi, la rusi, peste tot au fost bombardamente, iar cladirile alea au fost daramate, orasele incendiate. La noi ce s-a intamplat? Au cazut niste bombe pe Valea Prahovei peste rafiniarii, una doua prin Bucuresti si cam atat. Toate cladirile au rezistat. La noi n-a mai fost nevoie de o reconstructie generala, in schimb in toate orasele din vest a fost nevoie. Iar aia stiind ce ii poate astepta si dorind sa isi pastreze identitatea nationala au bagat bani si au facut cladirile alea ca sa reziste, sa reziste, sa reziste. La noi nimic. S-a facut ceva ce va fi rezistat in Bucuresti? Da! Casa poporului si Casa presei, dar acestea sunt doua cladiri uriase care cu greu vor fi daramate, pentru ca sunt prea uriase. Asa, la o adica daca ma mai uit peste Bucuresti, nimic nu prea pare a mai sta in picioare. Am fost si in tunrul TVR, la etajul 12 sunt crapaturi cat degetul, iar blocul e facut din prefabricate.

Ieri vorbeam cu cineva ce va fi la un cutremur in Bucuresti. Eu ziceam ca vor pica toate cladirile astea care abia se tin acum pe picioare, ea imi zicea ca vor pica blocurile ANL, pentru ca sunt facute ca sa fie, nu ca sa reziste si nici ca sa fie functionale. Ci au fost facute pe principiul, se poate fura ca nu ne verifica si nu ne pedepseste nimeni? – hai sa o facem.

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

9 Responses

 1. dunedenisip

  In Chile, daca firma ta ridica un bloc de locuinte si acesta se darama in cazul unui cutremur atunci esti pasibil de inchisoare indiferent daca l-ai vandut intre timp.

  Reply
 2. imparatu' verde

  Nu e chiar asa, inteleg ca te seaca arhitectura si planul urbanistic al bucurestiului, insa; la Bucuresti cel putin pe 4 aprilie 1944, a fost un bombardamdament destul de masiv (bine, nu ca la Dresden), si problema nu e neaparat demolat si reconstructie, in centrele vechi ale capitalelor central-vest europene inca sunt cladiri din 1900-1920.La noi, ar trebui sustinut un program de reabilitare a fatadelor(parca propusese cineva o lege d-asta) si de consolidare,eliminarea coloratilor care stau ilegal acolo, si demolate doar cacaturile alea de sticla si beton de prin centru (Lipscani, Maria Rosetti,Piata Rosetti, blocul ala care a ars la Armeneasca. Sunt de acord sa se faca ceva cu blocurile alea mari de 10 etaje care sunt hidoase, desi nu e nevoie, ca la primul cutremur mai puternic cad toate.

  Ca un exemplu ,in Munchen, sunt blocuri din 1950 si chiar mai vechi renovate si consolidate care arata mai bine ca orice bloc nou din Bucuresti. La noi blocurile din aceeasi perioada (alea de pe Eroilor Sanitari, Drumul Taberei intre Razoare si Orizont, si alea din zona Batistei au mai toate bulina, si cade tencuiala de pe ele.

  In concluzie solutia nu e neaparat demolarea si reconstruirea (daca stai sa te gandestia mai practicat unu’ chestia asta si a murit de saturnism de Craciun acum 21 de ani).

  Salut!

  Reply
 3. Chirca

  Daca s-ar demola cladirile din caramida si blocurile comuniste, nu ar ramane mare lucru din Bucuresti. Reconstructia care a urmat bombardamentelor (Varsovia, Dresda) a restituit deseori vechea fata a oraselor, dar cu materiale noi. Iar alte mari orase (Parisul, de ex) nu au fost nicicand bombardate, dar au stiut ce sa darame si ce sa pastreze (Haussmann, pt Paris). Cat despre Baragan, drept e, nu ai ce-i face. La Amsterdam ploua 200 de zile pe an si spala orasul…

  Reply
 4. zana eficientei

  sa ne fereasca al de sus sa cada cladirile vechi si sa ramana in picioare casa poporului…poate ne desteptam, totusi, si incepem sa re-construim cu cap.

  Reply
 5. tavi

  CLADIRILE ISTORICE consolidate si restaurate, in rest educatie pentru frumos, spirit civic gandit un sistem de educatie pentru cei needucabili si incet incet se va schimba si aspectul oraselor. Toate sunt dupa chipul si asemanarea noastra.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.