Indemnizatia pentru mame

Am urmarit oarecum ingrijorat protestul mamelor cu copii in brate. Si oarecum mi s-a parut trist. Au venit mamele sa arunce cu odraslele in capul ministrului muncii spunandu-i ca trebuie sa le lase indemnizatiile pentru care ele au muncit, ca sa stea cu copii acasa si sa nu faca nimic.

Aici in schimb sunt doua probleme ce trebuie tratate ca atare. Faptul ca femeile nasc copii si trebuie sa aiba grija de ei, iar celalta problema e a banilor.

Sunt de parere ca o data ce vrei sa faci un copil, trebuie sa ai de la inceput suma stransa pentru primii 2 ani de viata ai copilului, atunci cand nu poti sa-l lasi singur acasa. Daca nu o ai stransa, atunci barbatul tau sau nevasta ta trebuie sa castige atat de mult incat sa va puteti permite intretinerea copilului. Asta e unul din motivele pentru care eu nu vreau sa fac copil acum. Cum ar fi sa zic, gata, am turnat un plod, statule da-mi indemnizatie, serviciule da-mi concediu si accepta-ma inapoi dupa doi ani de zile.

De asta nu sunt de acord cu femeile care plang acum pentru astia 800 de lei. Si totusi, daca indemnizatia reprezinta acum 85% din salariul vostru, de ce v-ati bagat sa faceti copii daca stiati ca la 1.400 de lei pe luna nu va puteti nici macar plati intretinerea si mancarea pentru voi. Da, e normal si indicat sa faceti copii, trebuie sa aveti tot sprijinul statului, dar tu nu faci nimic pentru copilul tau? Sa dea altii?

Si vin acum si imi amintesc de perioada comunista, cand parintii mei, parintii tai si altii nu au facut nimic altceva dupa nastere decat sa se duca inapoi la munca, pentru oricare dintre noi. Nu pentru ca indemnizatia nu era suficienta, dar de noi aveau grija bunicii, rudele, bonele, iar in acest timp parintii munceau pentru noi. Va amintiti de generatia cu cheia de gat?

Si ma uit la femeile care se lamenteaza ca nu ar putea rezista cu 600 de lei pe luna. Mi se pare normal. In principiu 600 de lei ti-ar asigura banii dati pe intretinere pentru casa si mancarea pe o saptamana de zile in Bucuresti. Asta daca stai sa mananci acasa si sa faci de mancare. Asa incat, daca stii ca indemnizatia ta ar fi de 600 de lei, atunci de ce sa faci copil?
Exemplul invers vine de la Alba, acolo unde cateva femei cu minte, au facut copii doar atunci cand salariul lor le-a permis acest lucru, de asta obtineau indemnizatia maxima pentru ceresterea copilului: 4000 lei.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply