Stim cu totii ca la inceputul lunii Iulie, statul roman a luat cea mai proasta si cea mai neinspirata idee din cate se puteau lua de catre o tara aflata intr-o grava problema economica, au marit TVA-ul la 24%. La momentul respectiv, voi m-ati atacat spunandu-mi ca nu se mareste TVA-ul de fiecare data de cate ori se plimba produsul pe la firme. Realitatea a dovedit ca pretul produsului se mareste cu fiecare plimbare pe la firma, altfel firmele nu pot sa astepte dupa returnarea TVA-ului de la stat.

Ei bine, statul neavand bani, nu plateste. Si pentru ca nu plateste, firmele raman fara lichiditati, nu mai au cu ce cumpara produse, iar asta se vede cel mai rau in industria agro-alimentara de retail. Cu alte cuvinte a inceput sa nu se mai gaseasca mancare, pentru simplul motiv ca magazinul nu achizitioneaza mancarea pentru care plateste TVA, dar pe care nu si-l recupereaza la timp. Asa incat, magazinul cum n-are bani sa cumpere, nu ia marfa ca sa i se strice pe rafturi.

Cum magazinul nu va pierde in totata treaba asta, ci isi va reduce aprovizionarea sau o va rationaliza, clientul va fi cel pagubit. Si nu va fi pagubit ca i se mai creste inca o data pretul produsului. Ci pentru ca nu va mai avea o multitudine de produse pe rafturi. Va trebui sa cumpere doar produsele care le va oferi magazinul. Aha, ati zice ca se duce la alt magazin ca sa nu aiba problema asta. Foarte bine zic eu, dar si la celalalt magazin gaseste fix aceeasi problema, acelasi TVA nereturnat, aceeasi lipsa de lichiditati, aceleasi produse aproape inexistente ca magazinul nu are bani sa le cumpere ca sa le tina in stoc. Si toata problema asta se vede la marfa care expira rapid: lapte, paine, carne, oua.

Daca eu  nu credeam ca voi ajunge in 2010 sa ma bat pentru o caserola de carne in magazin, uite ca s-a intamplat. Si nu vine nici o foamete sau vreun razboi peste Romania. Doar niste guvernanti idioti.

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

22 Responses

 1. TIM

  Sa vezi bataie pe paine ca inainte de ’89, nu numai pe carne, asta e tara pe care o meritam, deocamdata 🙁 .

  Reply
 2. The Fan

  Piticu, uiti de un lucru: magazinul incaseaza tva-ul de la tine, angrosistul de la magazin, fabrica de la angrosist, etc.
  Magazinul are de recuperat tva doar daca intr-o luna cumpara mai mult decat vinde (recupereaza diferenta), in rest doar plateste, deci lichiditatile magazinului nu depind de stat ci de cumparatori…

  Reply
 3. cocos

  piticule, esti incoerent precum un baiat pe LSD :))
  habar nu ai elementare notiuni de business – nu e panica, nu toata lumea e facuta sa faca business, insa nu te mai apuca sa faci analize.
  am incercat sa urmaresc delirul tau insa m-am oprit la randul 10….

  Reply
 4. Altu

  Firmele depind de banii statului doar pentru rambursari.
  Magazinele de care zici tu, din contra, cumpara fara si vand cu…

  Reply
 5. Eugen

  Asta ce naiba vrea să fie, o tentativă nereușită de jurnalism sau ce?! Nu ai pic de coerență în ce spui, nu ai nici cel mai mic habar de cum funcționează economia și aberezi maxim. PLM, are dreptate cocos, ce naiba ți-ai băgat în vene?

  Oricum nu te îngrijora, dacă nu reușești să smulgi bucata aia de carne pe care spui că te-ai bătut în magazin, sunt sigur că se vor găsi destui să îți dea carne prin online. Din plin, chiar!

  Reply
 6. Mihai

  @piticu: Acum daca stam sa ne gandim putin nu ne obliga nimeni nici pe noi nici pe banii nostri sa stam aici in timp ce suntem jupuiti.Putem pleca…Si nu e vorba ca nu plecam ca ne-a lovit patriotismul ci ne trebuie un MIC imbold.

  Reply
 7. CostelBusuioc

  Piticule iti marturisesc sincer si fara nici o urma de hatereala ca iti citesc in fiecare dimineata blogul ca sa ma amuz. Esti incoerent,ilogic si dai impresia ca traiesti pe alta lume. Gandurile tale sunt cele ale unui copil de clasa a 8-a. De fapt nu gandurile, ci modul in care pui problemele si rezolvarile pe care le vezi.

  In schimb, cred ca esti un bun IT-ist. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.