Cum se circula iarna?

Sa conduci zilele astea e o experienta foarte misto. Sa nu ai cauciucuri de iarna e si mai sinucigas, dar nici cei care au cauciucuri de iarna nu sunt mai breji.

Teoretic e simplu. Mergi cu masina cat crezi tu ca stii sa  mergi sau cat crezi ca te tine drumul fara sa ai probleme si pastrezi distanta fata de masina din fata ta. Ieri la televizor zicea cineva de la infotrafic ca ar trebui sa se circule cu maxim 30 km/h in localitate si 50 km/h in afara localitatii in conditiile carosabilului acoperit cu zapada.

In schimb asta nu se aplica in Bucuresti. Aici sunt ori aia care circula cu 10 la ora, speriati de bombe, ori aia care se cred smecheri ca au cauciucuri de iarna si merg cu 80. Partea periculoasa urmeaza la franare. Amandoi aluneca astfel incat ii sperie pe toti. Am vazut azi numai dume de genul asta cat am fost pana in centru si inapoi. Dar am vazut si foarte multe masini de dezapezire escortate de masini de politie pentru a actiona coerent.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că se circulă în condiţii de iarnă pe majoritatea drumurilor din ţară. Conform prevederilor legale, este interzisă circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a avea montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.
Adresăm conducătorilor auto următoarele recomandări:
-adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);
-folosiţi corespunzător atât sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic.

Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei;
-păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţă; -echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare;
-verificaţi periodic acumulatorul maşinii, pentru a nu avea surpriza neplăcută de a rămâne imobilizaţi pe drum;
-nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu precădere frâna de motor; -asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz.

Nu în ultimul rând, rugăm conducatorii auto începatori să evite, pe cât posibil, conducera autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari. De asemenea, le reamintim că viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an de practică în conducere este cu 20 de km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply