Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ba! Vine un cutremur si ne cacam pe noi sau ce? A fost frumos, parca mi-l doream mai lung sau  mai intens ca sa fie ceva.

Neasteptat de altfel, desi era ora 10 dimineata cand toata lumea e la munca, treaza si cu telefonul in mana, connex-ul a cazut doar 15 minute. Surprinzator a fost ca a mers netul, nu ca data trecuta.

Eh … daca toate astea au fost bune si la locul lor, distractia a fost dupa. Au iesit reprezentatii ANCOM cu recomandari:

 • după cutremur, să scurteze pe cât posibil conversaţiile telefonice
 • să dea numai telefoane neapărat necesare
 • să trimită mesaje scurte (SMS)
 • să utilizeze internetul de pe telefonul mobil pentru poştă electronică (e-mail) sau a mesajelor instant

Altfel s-ar putea bloca retelele de telefonie mobila si vai doamne ce se intampla.
Reprezentatii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii sunt atat de destepti (unde dracu ati facut voi facultatea, dar si practica?) incat ei stiu ca se blocheaza retelele, dar nu sunt in stare sa ceara operatorilor sa se alinieze standardelor internationale in masura de comunicatii. Exista niste RFC-uri (Mikutzu sustine-ma cu linkuri pls) care recomanda ca incarcarea retelelor sa fie sub 50% in conditii normale de functionare, tocmai pentru a preintampina situatiile de peak, ori operatorii de telefonie pot si ar trebui sa isi dezvolte retele astfel inact sa preintampine eventuale momente de criza.

In schimb la noi … de ce sa ne complicam sa avem servicii de calitate?

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

12 Responses

 1. nda

  strriiike!

  sa vezi ce frumos e cand le pica cate o antena celor de la vodafone, se fac reclamatii, trec vreo 2, 3 saptamani, se rezolva problema, insa ciudat, apare exact aceeasi problema la 3 strazi distanta (~1km).

  Reply
 2. Stefan

  Nici o retea nu o sa fie in stare sa faca fata la peak’uri. Business model’ul e de asas natura incat fiecare operator face oversubscribe la capacitatea retelei.

  Cand se intampla ceva si milioane de oameni vor sa foloseasca reteaua in acelasi timp, atunci o sa crape. In Romania sau in alta tara.

  Reply
 3. andrei

  ce muriti fara telefon mobil sau internet cateva minute, tot va plangeti atata.

  Reply
 4. Stefan

  Da, clar 🙂 Si ai dreptate, probabil la operatorii din tara procentul ala e mult sarit de 50% in caz de utilizare normala.

  Doar am vrut sa spun ca mai mult ca sigur reteaua o sa crape chiar daca procentul e de 50% daca evenimentul/catastrofa/etc e suficient de mare.

  Reply
  • piticu

   da, dar nu sta 3 ore in congestie, sta juma de minut.

   cum mi s-a intamplat mie azi 🙂 am stat juma de minut in congestie, cand au intrat toti dupa care s-a calmat

   Reply
 5. Meekuu

  Nu stiu dacă există RFC-uri dar în mod clar există un set de “best practices” care zice treaba asta. Dar după cum zicea și Ștefan mai sus la noi nimeni nu ia în calcul genul ăsta de “ghiduri”. Rețeaua se pune pe butuci cu mult înainte de-a apărea cu adevărat o congestie cu majoritatea abonaților “pe fir”. Pur și simplu e mai ieftin să faci overload decât să ai un raport realist.

  Reply
 6. Meekuu

  P.S.

  Ba! Vine un cutremur si ne cacam pe noi sau ce? A fost frumos, parca mi-l doream mai lung sau mai intens ca sa fie ceva.
  Neasteptat de altfel, desi era ora 10 dimineata cand toata lumea e la munca, treaza si cu telefonul in mana…..

  Poate tu bă ! Eu mă culcasem pe la 4 în noaptea dinainte și fix pe la ora aia îmi făceam somnul de frumusețe azi. M-am trezit frumos, visând că-s legănat de o barcă, undeva în deltă, la apusul soarelui. Eram acasă, pisica mi-a aterizat brusc pe spate (speriată probabil) și patul meu aflat la etajul 7 se mișca încet.

  Reply
 7. joe

  Asta e papagalitate, cretinitatea e a “seismologilor”, care se contrazic intre ei si care de fapt nu sunt buni de nimic.

  Reply
 8. bogdan

  cel mai tare a fost ca prin constanta s-au speriat babele de un eventual tsunami, cum au vazut ele prin filmele cu pacpac….si au sunat la 112 sa intrebe la ce ora vine 😀

  Reply
 9. eSorin

  nici nu vreau sa-mi imaginez de cata cretinatate ar da dovada autoritatile daca dupa cutremur s-ar lasa si cu niste victime.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.