Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

O noua masura descurajatoare si disperata a bancilor de a mai scoate bani e aceea de a fura banii din comisioanele tranzactiilor de la bancomat. Si se practica simplu.
Daca extragi banii de la bancomatul bancii tale, atunci comisionul e mic si se calculeaza la un procent din suma pe care o extragi. Spre exemplu, am scos de la BCR 1.500 de lei, mi-au luat comision de 3 RON, am extras 1.100 de lei mi-au luat comision de 2.2 RON.

Intr-o seara n-a functionat POS-ul de la magazinul de unde faceam cumparaturi. Drept urmare am iesit din magazin m-am dus peste strada la bancomatul Unicredit sa scot de acolo bani ca sa-mi platesc mancarea. Pentru o extragere de 150 de lei, adica de un milion jumatate de lei vechi,  banca mi-a retras un comision de 5.33 lei. WHAT?! Adica mai mult decat daca mi-as fi golit cardul la bancomatul BCR.

Bineinteles ca nesimtirea nu are limite, iar bancile se ascund in spatele unor diverse tampenii pentru comisionele astea, pe care oricum nimeni nu le verifica pe internet banking. De aceea, scoateti bani doar de la bancile voastre sau platiti doar acolo unde se poate plati cu cardul.

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

14 Responses

 1. Vlad G

  Cand scoti bani de la alta banca apare comisionul BNR (2.5 lei / tranzactie parca) + comisioanele aferente celor 2 banci (a ta + cea de la care scoti bani)

  Reply
 2. Cristian

  mai exact…cand scoti bani de la alta banca decat cea la care ai cardul ti se ia comision 2,5 lei + 0,5% din suma, exceptie facand BCR (3,5 lei + 0,5% din suma) si BRD (3,5 lei +1% din suma). Cei din urma par a fi cei mai nesimtiti

  Reply
  • Victor

   Las-o balta, Piticu21, ca faci “salata de currencies”!
   Eu personal as fi ultraincantat de un comision de “cinci la milion”; voi nu?

   Reply
 3. alexandrescudaniela

  Fara suparare, dar e treaba de atentie. E de o vesnicie…comision la BCR, si nu numai, pt tranzactiile cu cardul la alte bancomate decat cel care a emis cardul. Asa ca …v-au furat…fara sa stiti…de multa vreme…:))))))))

  Reply
 4. Sabotor

  Cand vin in tara, pentru ca sunt prea putine locuri unde pot sa platesc cu cardul, trebuie sa scot bani de la bancomat, iar comisioanele nu sunt deloc atat de “blande”…. de exemplu, anul trecut de Craciun comisioanele m-au costat aproape 100 de lei (mai multe tranzactii, ce-i drept, dau nu foarte multe). Si asta numai multumita bancilor din Romania – in Romania am fost “taxat” cu comisioane mai mari decat in Austria, de exemplu.

  Reply
 5. aurache

  piticule,
  toate bancile aplica politica asta, chiar si in tari cu mai multa practica si concurenta bancara decit ro.
  banca mea nu percepe comision de extragere din bancomat daca folosesc bancomatele lor, dar imi ia un fee de tranzactie pt fiecare tranzactie peste limita de N tranzactii pe luna. (ca sa evit fee-ul asta, ar trebui sa tin in contul curent minim $1K balanta zilnica. nu-mi convine treaba asta fiindca fraudele cu carduri sint frecvente si prefer sa fiu chelit de maxim 2-3 sute decit de o mie.)
  daca scot bani de la bancomatul unei alte banci, fee-ul lor este 1$ si banca mea iarasi imi aplica fee-ul de tranzactie in conditiile date.
  si mai naspa este cind scoti bani din bancomatele de la intrarea in baruri, ce apartin de niste firme cel putin dubioase si ale caror fee-uri de extragere sint si mai mari ($1.50 ..$2.50 dar pe astia nu i-am folosit niciodata).

  e o slaba consolare, dar asta fac bancile…

  Reply
 6. Ariel

  piticule, te-ai trezit si tu acum. asa e de ani buni, daca scoti banii de la alta banca platesti niste comisioane destul de grase. cateodata varsta nu te ajuta deloc sa fii mai destept, se pare. 😉

  Reply
 7. Cristi VADUVA

  Asa e peste tot, dar hai sa-ti zic o faza tare in USA , primeti niste cupoane prin care daca e avand cont la RBC Bank scot bani de la alt bancomat – banca mea imi da comisionul platit inapoi (dupa ce completez un mic formular). Ca sa nu mai zic ca pot scoate bani de la bancomatele bancii mele fara nici un comision, si chiar la unele magazine pot avea cashback … cumpara de 5$ si vreau 20$ cash-back … platesc cu cardul 25$ (5$ pt produse si 20$ imi da cash)

  Si nu e reclama, sunt foarte multe banci care ofera acest gen de servicii (ca sa nu mai zic ca nu platesc absolut nici un fel de taxe si comisioane pentru cardul de debit sau pentru internet banking)

  Reply
 8. n00b

  la BCR, ai posibilitatea de a scoate de la bancomantele lor fara comision. trebuie doar sa stii si sa ceri lucrul asta!

  Reply
 9. Bebe

  Asa e cum a spus Cristi mai sus. Am stat si eu foarte mult in state si am folosit cardul cu minumum in balanta de 5k, de la Bank of America si nu aveam nici taxa de administrare, nici comisioane aiurea si dk foloseam ATM-urile lor, era moca. Aici de cand m-am intors, am renuntat DEFINITIV la carduri. Personal cred ca aici e un moft, nu e o solutie. Un moft trendy pe care bancile le speculeaza la max. Stiu si ei asta si d-aia isi permit. Pana ne maturizam si noi ca clienti si sa avem pretentii, mai dureaza. Un exemplu de japca: cand s-a deschis Citibank la noi aveam la ei un depozit. Dupa 3 ani cu ei, eram … even! Cand am intrebat mi s-a spus ca din dobanda pe care o primeam au luat taxele pt administrarea contului. Bineinteles ca m-am retras rapid d-acolo. FYI pe vremea aia ca sa faci un cont la ei + Visa card cereau un min de 20k$… Pe scurt, mai multa atentie cu banul cash ca e mai sanatos. Plus ca salvezi mai mult dekt cu cardul…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.