Ce vor primi cei 65 de absolventi de bacalaureat?

Anul asta, pentru ca a fost un an normal in examenele de la bac si nu s-au dat protocoale, spagi, iar totul a fost filmat cu camera video, doar 65 de elevi au luat 10 pe linie la bacalaureat.

In orice tara normala, copii astia sunt ofertati de catre companiile care ii doresc in campul muncii lor de corporatisti si li se faciliteaza mai departe studiile, folosindu-se de un contract strict si obligatoriu cu durata limitata, impiedicand astfel angajatul proaspat sa fuga din companie fara despagubiri. Dar pentru ca elevul ala a fost bun la scoala, in companie are sansa de a creste, de a conduce un departament, de a i se creste salariul, de a se specializa si asa mai departe.

Greseala e aici a companiilor

Pentru ca romania e recunoscuta pentru forta de de lucru proasta si ieftina  sau buna si ieftina daca te uiti la capsunari, companiile nu sunt interesate sa atraga in firme oameni buni. Astfel ei cred ca daca aduc 50 de oameni la call center, care sunt plictisiti si obositi si le dau salarii mici, iar acestia se duc si le beau in Bamboo castiga. In schimb aduc din afara manageri lenesi si delasatori, care dau in angajati si rapoteaza chestii frumoase la patron.

Educati angajatul de mic

Nu zic ca nici ai nostri manageri nu sunt delasatori si lenesi, din contra, muncesc mult si foarte prost, cu rezultate modeste. Pentru asta trebuie cautati in piata fix acei oameni care ar conta pentru companie. Practic, oamenii astia pot fi gasiti in institutiile de invatamant, ori printr-un afis, ori prin simpla participare la o actiune a institutiei de invatamant, de tip extra-curricular.
Adica nu e greu sa trimiti acolo un cineva de la HR, sa vada cine ce cum fac copii, sa intrebe pe cineva din scoala ce face copilul ala, ce rezultate are la invatatura si etc, iar mai departe sa iti atragi copilul ala in companie si sa-l cresti asa cum trebuie.

Investitia e mica

Credeti ca totusi asta inseamna o investitie mare? Nu. Tu platesti un salariu unui angajat si il pui la munca si la invatat. Iar acesta cum va fi bucuros ca are de lucru, va reusi sa iti ofere companiei fix ce ai nevoie.

 

Altfel:

in case of fire

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply