Cat de adevarate sunt chipsurile

Cat de adevarate sunt chipsurile

Stiti ca in primavara am fost sa plantez cartofi, apoi i-am irigat pentru ca vara asta a fost secetoasa, iar apoi i-am recoltat. Si am ajuns cu cartofii la fabrica, ca sa facem din ei chipsuri.

Fabrica Pepsico se afla langa Bucuresti in Popesti Leordeni, a treia la stanga dupa centrul orasului, pana in soseaua de centura. Adica la o aruncatura de bat de linia de metrou si de centrul orasului de altfel. Boon, drept urmare am fost in fabrica sa vedem ce fac cartofii nostri. La intrare, a trebuit sa ne conformam normelor stricte de protectie alimentara. Drept urmare nici un fel de echipament electronic, telefon si nici macar ceasuri n-au avut acces in fabrica.

FILE2410 2

Asa dezbracati si dotati cu echipamentul de fabrica, pe care il poarta absolut toata lumea, am intrat in incinta:

FILE2418 1

Bun. Regulile sanitare spun ca la intrarea in fabrica trebuie sa ne spalam pe maini. Si toata lumea, inclusiv directorul general se spala pe maini la intrarea in fabrica. Si camerele de supraveghere nu tin cont de oameni, ci se asigura ca se respecta foarte strict regulile de igiena.

Am intrat in fabrica atunci sa vedem cum se prepara chipsurile. Drept urmare, hala fabricii e impartita in doua. Intr-o parte se produce popcorn si intr-o parte se produc chipsurile. Si pentru ca suntem in 2012, la naiba, si fabrica asta este automatizata si totul se intampla intr-un mod controlat de masini si calculatoare. Drept urmare vine TIR-ul de cartofi, intra in fabrica si descarca cartofii asamblati deja de la ferma.  Acestia sunt verificati la fel ca la ferma in laboratorul de la intrarea in fabrica. Apoi intra in linia de productie. Dar pana a ajunge in pungi, cartofii terbuie sa treaca cateva teste. Cele mai importante sunt cele de curatare si de marime. Cartofii sunt masurati, iar cei care nu sunt compatibili, sunt aruncati. Apoi acestia se curata in diferite masinarii ca sa nu aiba nici o urma de pamant sau vreun ceva acolo. Dupa ce sunt foarte bine curatati si spalati, cartofii ajung in masina de taiere, acolo unde prind forma pe care o vedem in punga. Sunt niste cutite care taie cartofii la milimetru, mai exact 1.35 mm. Aici intalnim si primii oameni care supravegheaza taierea cartofilor si inlocuiesc cutitele la fiecare 90 de minute. Si asta pentru ca taierea cartofilor se executa la cativa milimetri si la viteze foarte mari. Tot aici se mai spala o data cartofii pentru a se curata si mai bine si pentru a se colecta amidonul din ei.

Apoi cartofii se prajesc in cuptoare speciale. Fiti atenti, prajirea se face in ulei de floarea soarelui 100%, importat din Germania si e mult mai bun decat cel din comert sau cel produs la noi. Probabil atunci cand vom invata noi sa cultivam floarea soarelui vom produce si ulei pentru industria noastra. Prajirea este iarasi automata. Chipsurile deja taiate se plimba pe o banda, se prajesc, se usuca, se rumenesc. Iar ce e mai important, compozitia uleiului este analizata automat si uleiul se improspateaza continuu prin calculator.

Dupa prajire, cartofii transformati in chipsuri intra in zona de aromare. Acolo unde iarasi electronic, se calculeaza si se presara asupra lor ingredientele de gust. Da, am gustat cartofii fara ingrediente, arata bine, dar parca mai bine e cu ingredientele din pungile de chipsuri. Ingredientele sunt certificate si sunt 100% nemodificate genetic, deci naturale. Exista ceritficari stricte in acest sens.

Bun, avem chipsurile gata, ce facem cu ele acum?

Le mai testam o data, iar asta este probabil cel mai complicat procedeu al intregii fabrici. Testarea chipsurilor dupa ce acestea au fost gata. Si pentru asta mai exista un laborator cu echipamente scumpe, cu personal calificat care ia chipsul si il diseca atat de atent incat zici ca cine stie ce inginerie este acolo in producerea unui cartof prajit. Si culmea, chiar este.

Dupa ce cartofii primesc “verde” se ambaleaza in ambalaj special si se impacheteaza si se livreaza.

Probabil ca v-ati mirat mai devreme ca a trebuit sa ne imbracam ciudat si ca a trebuit sa lasam orice echipament la receptie. Dar in fabrica, daca apare vreo impuritate, se intampla vreun accident sau te mai miri ce nu iese bine la analiza de laborator pentru ca cineva a facut ceva gresit, se opreste productia respectiva. Se arunca tot si se ia de la capat. Asta e standardul. Nu se permite nici o abatere de la regula, nici o abatere de la standard.

Si mi-am amintit cu ocazia asta ca atunci cand am ajuns la munca cu chipsurile mele, am ramas fara ele.

Dar cum eu am ramas fara chipsuri, imagini despre cum a fost in fabrica.

 

 

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply