A incercat cineva berea cu aroma de lamaie, dar p-aia cu aroma de capsuni?

Am primit un mail azi de la APC care imi confirma exact ce ma asteptam. In ultima perioada de timp, pe piata berii din Romania, se comercializeaza berea cu aditivi, sortiment ce are in compozitie acid malic, caramel amoniacal si diverse arome.

Acest sortiment induce in eroare consumatorii, deoarece in constiinta consumatorilor berea este un produs 100% natural, iar astfel de sortimente ar trebuie sa fie denumite bauturi slab alcolizate tip bere. Iar unii producatori din Romania incalca legislatia referitoare la etichetare prin mentionarea pe cutie a carameluilui nu a ingredientului folosit, in speta caramel amoniacal, fapt ce prezinta mari confuzii”, a declarat Costel Stanciu, Presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

Si mai departe comunicatul APC cu detalii tehnice. 

Germania a reusit sa rezite lobby-ului  realizat de producatorii  europeni de bere,  incluzand,  in Anexa 4 din Regulamentul  CE nr. 1333/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari, o dispozitie imperativa/obligatorie prin care se interzice folosirea aditivilor alimentari la fabricarea beri traditionale germane.

E 150c Caramel amoniacal
Colorant maro artificial, pe bază vegetală. Se obţine din combinaţiile de zaharuri cu ajutorul amoniacului. Se poate obţine şi din porumb sau sfecta modificate genetic. În testarea pe animale, produsele derivate au generat spasme şi au dus la scăderea numărului de limfocite.  Consumul frecvent nu este recomandat.
E296 – Acid Malic.
Acidifiant artificial sau natural, existand in celulele vii. Se obtine din organisme modificate genetic. Poate provoca tulburari de metabolism.

Informatii interesante pentru editori:
Berea cu prea multă spumă: Temperatura berii este prea ridicată; Presiunea este prea mare; Butoiul a fost agitat;
Berea cu puţin dioxid de carbon: Temperatura este prea joasă; Presiunea este prea mică; Paharul prezintă urme de detergenţi sau de agenţi de limpezire
Bere tulbure: Berea a stat le o temperatură foarte scăzută sau a îngheţat; Paharul este murdar; Robinetul sau conductele dozatorului sunt murdare
Bere cu gust neplăcut: Berea a stat la o temperatură prea ridicată şi a suferit o a doua fermentaţie; Paharul sau dozatorul este murdar;

Produsul bun se recunoaşte după modul de ambalare. Tradiţional cel mai bun capac este capsula coroană metalică cu plută având la interfaţa dintre plută şi bere o foiţă de aluminiu. În zilele noastre pluta este înlocuită cu plastic. Dopurile în întregime din plastic sunt inferioare capselulelor metalice.
Sticla este mai bună decât PET (polietilen tereftalat). Actualmente s-au inventat materiale plastice cu proprietăţi de barieră foarte bune, dar noi vă sfătuim să preferaţi ambalajele din sticlă, in special cele inchise la culoare. Protecţia pe care o oferă scade de la maro, verde la alb.

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

12 Responses

  1. ipo

    OK, ar fi nasol ca nici macar berea sa nu mai fie bere, da-o in ma-sa! Dar ia sa citim un pic mai cu atentie:

    “Colorant maro artificial, pe bază vegetală. Se obţine din combinaţiile de zaharuri cu ajutorul amoniacului. Se poate obţine şi din porumb sau sfecta modificate genetic. În testarea pe animale, produsele derivate au generat spasme şi au dus la scăderea numărului de limfocite. ”

    Mai sa fie, se obtine numai din porumb si sfecla modificate genetic? Pai modificarea ganatica tine de calitatile plantei (dimensiuni, rezistenta la seceta etc) nu de compozitia chimica a lor si probleme cu aceste plante modificate sunt ca ar putea fi cancerigene sau ca ar putea coplesi pana la disparitie “originalele” naturale. Provoaca spasme? Ma da-o dracu de exprimare stiintifica. Bine ca nu transforma sobolanii de laboratori in zombie! 🙂

    Piticule, daca nu dai asta mai departe la 7 prieteni o sa faci spume la gura data viitoare cand bei o bere! 😀

    Reply
  2. Bogdan

    Bere cu gust de lamaie…aka Redds…sau cum mama ei ii zice.. E prea de gagici!

    Sunt sigur ca or sa bage un adaos destul de mare la berile astea, ca sunt mai speciale chipurile! Eu tot berea bere prefer! Rece si multa!

    Reply
  3. liviu amza (nadie)

    mai dar poti sa bei spritz de bere cu coca-cola. :)dar este de preferat nectarul sau limonada.nu te doare capul de ele. :))te simti la fel de vioi chiar iti dau energie.

    Reply
  4. Tim

    E vorba si de berea neagra __dupa care mai NOU trebuie sa bei apa. Pai e vorba de culoare …cum se obtine culoarea la berea neagra !!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.