Azi cand ma intorceam acasa, pe Kiseleff trei masini erau oprite pe banda unu cu avariile puse. M-am uitat, un om era cazut pe trotuar. Am oprit si eu si m-am dus sa vad despre ce e vorba. Un batran cazuse pe trotuar si cerea ajutor, spunea ca are mana rupta si ca nu se poate misca.

Am asteptat SMURD-ul care a venit in mai putin de doua minute si le-am dat o mana de ajutor sa-l ridice si sa-l puna in ambulanta. Dupa ce am vazut ca a fost suit in ambulanta, am plecat.

Aseara una din discutii era ca noi, romanii, am ajuns New-York-ul Europei. Adica aici poti sa cazi pe strada ca nu te baga nimeni in seama. Poti sa mori ca nu te ajuta nimeni. Mai mult decat atat, in loc sa colaboreze servicile care trebuie sa iti asigure tie sanatatea publica si sa te ajute atunci cand pici pe strada stau sa se certe intre ele, intr-o lupta inutila pentru suprematie.

Ma gandesc acum ca daca as face un sondaj in care sa va intreb cati dintre voi v-ati opri sa ajutati un om cazut pe strada, cel putin 90% ati raspunde ca va opriti sa il ajutati, dar nici macar 10% nu ati face asta in viata reala.

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

17 Responses

 1. @@

  m-am oprit pentru multi.
  odata era toamna tarzie, aproape iarna. Unul era cazut chiar pe trotuar foarte aproape de intersectia de la Dorobanti Perla, cum faci stanga spre Spitalul de Urgenta. Era frig, eu eram cu doi prieteni. Ei ar fi trecut mai departe dar m-am dus la el si l-am intrebat ce are. Nu parea deloc baut, mi-a zis ca e bolnav de inima si ii e rau. Poate bause si un pahar, dar beat nu era si nici macar ametit.
  L-am sculat, l-am rezemat de bloc si m-am dus la cel mai apropiat taxi. Taximetristul a refuzat sa ne duca pana la Spitalul de Urgenta. Ne-a luat un alt taximetrist si la spital primul lucru cand a venit un medic a fost sa se ia de noi ca de ce venim cu betivi. I-am zis ca nu e beat si chiar daca ar fi beat trebuie luat din strada ca vine noapte si e foarte frig, face pneumonie si poate muri. Doctorul s-a purtat oribil si pana la urma am tipat la ei si am facut urat, s-au intimidat si au avut grija de el.

  Trebuie sa facem asta, nu putem sa fim animale.

  Si pentru aceste fapte lumea se civilizeaza si Dumnezeu o sa ne ia pe fiecare in parte din “strada” cand o sa fim la greu si o sa ne ajute.
  Parerea mea.

  Reply
 2. john

  1. E un gest frumos de admirat. Esti o utilitate sociala 🙂
  2. Fapta buna e anulata de simplul fapt ca ai povestit-o
  3. Multumim pentru modul in care ne apreciezi pe noi, cititorii. Nu voi mai trece pe aici 😛
  Poti sterge acest mesaj, ti se adreseaza personal pana la urma (celalalt era spam). E ciudat cum astia nu s-au simtit deloc jigniti, te mai si comenteaza cu d-lea “Bravo, felicitari!” Nu mai zic nimic. Nici nu povestesc faptele mele bune :)))))))))))

  Reply
  • Victor

   john, este adevarat ca nu este frumos sa te lauzi, dar este la fel de adevarat ca exemplul personal este una dintre cele mai eficace metode didactice – daca nu cumva chiar CEA mai eficace.
   Dumneata esti de parere ca in mediul virtual ar trebui renuntat la educarea “maselor”?
   Unii (putini) se opresc “din instinct”, altii (mai multi) pt ca asa au fost educati, altii (SI mai multi) pt ca ratiunea “le spune” ca asa e bine si frumos, dar – intr-adevar – MAREA majoritate nu se opresc. Daca un asemenea articol are drept urmare sporirea chiar si numai cu o sutime de punct procentual a ponderii celor care se opresc sa dea o mana de ajutor unui seaman aflat in suferinta, atunci a reusit ca sa faca lumea in care traim un loc mai bun.

   Eu personal marturisesc (cu jena) ca nu ma opresc in asemenea situatii, dar macar instiintez ambulanta despre caz (si, din cate am constatat, la noi in Timisoara aceasta actiune este eficace – “salvarea” CHIAR vine si ajuta).

   Reply
 3. Daniel Buca

  Ma uit la reactiile de aici si nu-mi vine sa cred.
  Daca nu te opreai sa ajuti nu era bine, daca te-ai oprit si ai povestit iar nu e bine.

  Adevarul e ca la noi nu e cool sa fii om. Nu e cool nici sa incerci sa dai un exemplu in speranta ca, poate poate, se mai schimba ceva.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.