Adevaratul motiv pentru care e razboi in Ucraina

Adevaratul motiv pentru care e razboi in Ucraina

Am scris textul asta in minte, l-am sters, acum il scriu iar. Si parca nu mai e atat de coerent. Si nici macar nu e gandit la cald, din contra, am fost aproape, am vazut, am inteles.

In primavara am fost in Republica Moldova. E langa Ucraina, e colea. Si totusi am fost chiar langa Transnistria. Acolo unde sunt militarii, acolo unde e zona dubioasa, acolo unde Transnistria functioneaza doar ca sa le arate moldovenilor ca si ei au niste fabrici care scot fum. Fara motiv, bineinteles.

Revenind la Ucraina. Pe drum am vazut o biserica vopsita in galben si albastru, culorile Ucrainei si l-am intrebat pe sofer de ce. Acesta mi-a explicat ca acolo e un sat cu o comunitate puternica de ucrainieni. Foarte bine m-am gandit, la fel ca ungurii din Romania. Aveam sa ma insel in ultimele luni.

In Ucraina e razboi.

Din iarna, incoace in Ucraina este razboi. Sau sunt tulburari sociale. E scandal, sunt nervi, sunt confruntari in strada, tancuri, bombe si rachete. Sa ne uitam putin de ce se intampla evenimentele astea. O data au pornit confruntarile de strada pentru ca niste oameni, tineri, hipsteri ce or fi fost ei, au protestat impotriva faptului ca presedintele lor nu a vrut sa semneze tratatul de aderare cu Europa. Asta a fost la inceputul anului. De atunci a trecut ceva timp. Ucrainienii normali la cap au ignorat aceste tulburari sociale din capitala lor, Kiev si si-au vazut de lucru inainte, incercand sa duca tara inainte.
Pana la urma presedintele Ucrainiean a fost indepartat de la putere si nimeni nu a mai auzit de el. De atunci a inceput distractia.

In sudul si estul Ucrainei, populatia, majoritara rusofona, a decis ca ei nu mai sunt parte a Ucrainei si drept urmare se razvratesc impotriva statului. E ca si cum la noi, moldovenii din Moldova, oltenii din Dolj sau ungurii din Harghita, ar decide ca nu mai sunt parte a Romaniei si ca vor sa fie stat independent.
In primul rand statul ar trebui sa le dea una in cap. Teoretic cam asa merg lucrurile. Practic, in Ucraina, statul s-a bazat pe unitatea oamenilor, pe patriotism si pe buna intelegere.

Vintu: Intariti-va statul!

Undeva in 2010, daca imi aduc bine aminte, Sorin Ovidiu Vintu striga la televizor rugand statul Roman sa isi intareasca structurile, pentru ca altfel se va alege pulberea (nu exista video pe youtube, cred ca din cauza mea).

Facand o analogie, in Ucraina se intampla exact efectul unui stat slab. Ucraina s-a despartit de Uniunea Sovietica la inceputul anilor ’90, pornind ca un stat vechi, dar proaspat, cu idei nationaliste si cu o cultura nationala puternica. Insa, in lipsa unei autoritati centrale puternice si pentru ca acea autoritate centrala a fost macinata de acuzatii de coruptie si fapte de coruptie, statul s-a macinat incet, dar sigur.

Efectul unui stat macinat, razboi civil.

Un stat macinat in Ucraina de acuzatii de coruptie ii face pe cetateni, raspanditi pe distate mari sa nu mai aiba incredere in puterea centrala. Mai mult decat atat, ii face sa se teama si sa se indoiasca de faptul ca puterea centrala va putea face ceva. La fel ca la noi. Clujul si Ardealul au impresia ca ei sunt singurii care, prin impozite, platesc si produc produsul intern brut al Romaniei.

In Ucraina tocmai zonele puternic industrializate au probleme. Sunt zonele cu resurse minerale, sunt zonele cu carbune, sunt zonele cu cele mai importante fabrici metalurgice. Acolo nu numai muncitorii sunt cei care sunt suparati pe stat. Dar mai ales, autoritatile locale sunt cele care renega si cearta puterea centrala pe toate greselile pe care le-a facut de-a lungul timpului si pentru toate acuzatiile de coruptie.

Sa ne aducem putin aminte cate batai cu pumni si picioare au avut loc in parlamentul ucrainian in ultimii ani. Pai in provincie astea se vad intr-un mod total negativ. Cu alte cuvinte alora de la putere li se rupe de provincie, iar in timp ce ei se bat acolo, noi murim de foame. Atunci hai sa ne alipim la Rusia. Asa gandesc ucrainienii. Care ucrainieni nu vorbesc alta limba. Ei nu vorbesc ucrainiana, ei vorbesc rusa, limba rusa.

Diferenta de 700km intre Kiev, spre exemplu si Donetsk, ii face pe locuitorii din aceasta localitate din urma sa inteleaga ce vor ei. Si asta dintr-un simplu motiv. Puterea nu are un mesaj coerent. Nu controleaza mesajele ce ajung catre populatie, nu vine cu exemple pozitive.

La noi dupa cum puteti vedea, avem cateva televiziuni partizane puterii. La noi e simplu, iese Ponta la televizor, toata lumea este in genunchi si il adora. La ei, la Ucrainieni nu are cine sa iasa la televizor. Vedem cum patronul fabricii de otel trebuie sa iasa la televizor ca sa linisteasca atat angajatii lui, dar si alte persoane din oras care nu lucreaza in fabrica lui.

Hai sa ne gandim cum ar fi acelasi scenariu in Germania. Pai daca, sa zicem prin absurd, Bavaria ar dori sa se dezlipeasca de Germania, pentru ca ei produc bere, pai atunci statul german s-ar duce peste ei si le-ar explica cu niste pulane si bastoane in gura ca nu au dreptate.

Daca e sa ne gandim cum ar fi acelasi scenariu la noi,  n-am fi departe de Ucraina. Singurul nostru avantaj este ca in Harghita si Covasna au ramas foarte putini oameni care sa aiba chef sa faca ceva. Majoritatea sunt oricum plecati peste hotare. Si asta din acelasi motiv pentru care Ucraina este in razboi acum. Noi nu avem stat puternic, nu avem o gandire coerenta. Sa zicem ca singurul nostru avantaj este ca e UDMR relativ la guvenare.  Practic, la cat de prosti sunt politicienii nostri ar putea sa le dea autonomie pentru cele doua judetele fara sa isi dea seama.

Ce se va intampla in Ucraina?

In ciuda tuturor acuzatiilor de invazie adresate rusiei, dar si in ciuda “restrictiilor si pedepselor” adresate rusiei, la Moscova totul este normal. Functioneaza toate cartile de credit Visa si Mastercard, viata merge inainte ca si pana acum.

Rusia nu invadeaza teritoriul ucrainian, iar astea tind sa fie doar stiri de tip manipulativ, produse de fiecare parte combatanta pentru mai mult PR. Intre noi fie vorba, eu mi-am pierdut increderea in toata miscarea aia de pe Euromaidan, cand am aflat ca pe twitter ei sunt reprezentati de EuromaidanPR.  Da, e fun, se bat astia acolo, ia sa vedem ce scrie pe contul de PR.

In Ucraina acum sunt doua lucruri care trebuie sa se intample, iar daca se intampla repede, vom avea gaze la iarna si caldura. Primul lucru, cei care vor sa se duca in Rusia, sa se duca. Ucraina e un stat mult prea mare si mult prea intins. De atat timp puterea centrala se vede clar ca a gresit si a reusit sa nu se impuna astfel incat sa poata administra un spatiu atat de mare. Ucraina e o tara mare. Si pe cat de mare e, pare a fi sufocata sub propria dimensiune. Drept urmare daca Donetsk si Mariopol vor sa se duca catre Rusia, daca au suficienti oameni, daca au unitate si cultura patriotica rusofona, sa se duca. Altfel se vor certa si bombarda pana nu va mai ramane nimic acolo.

Puterea centrala trebuie sa se maturizeze si sa actioneze ferm. Eu nu am vazut nimic altceva din partea presedintelui sau a primului ministru ucrainian decat miorlaieli, plangeri si victimizari. Nu i-am vazut pe oamenii astia sa vina in fata camerelor de filmat si sa bata cu pumnul in masa si sa acuze, sa spuna si sa ceara decizii, acum, aici, in acest mod.  Ok, Ucraina nu mai are armata, dar e fix vina lor ca acest lucru se intampla.

Mi-au placut in ultimele zile atat reactia lui Basescu cat si reactia NATO si a Europei. S-au prins si ei, pana la urma, ca e ceva in neregula in Ucraina si ca aia prea se dau cu curul de pamant, pentru simplul motiv ca n-au chef sa faca nimic. Cum ar veni Ucraina e un fel de copil bleg, care vine si se plange gen: Rusia a dat in mine, ajuta-ma. Desi ei ar trebui sa isi faca singuri treaba, pentru ca pot si pentru ca au cu ce.

Sa revenim la ideea de mai de sus. Ucraina are pana si bisericile vopsite in galben si albastru. Drept urmare cultura patriotica e suficient de mare. Atunci? De ce oamenii nu sustin puterea politica? De ce nu actioneaza? Pentru ca puterea politica, factorii decizionali sunt slabi, ineficienti si corupti!

Si ne uitam la Romania, ai nostri nu cumva sunt la fel?

 

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply