ACOPERIȚII

ACOPERIȚII

Teoretic nu am nici un motiv să scriu articolul ăsta. Practic tot la fel, nu mă împinge nimic să scriu articolul ăsta. Trecem peste faptul că mi se cer mie niște explicații, gratuite, pe care teoretic trebuie să le dau. Practic nu le voi da pentru că sunt gratuite. Gratis nu face nimic, nimeni pe lumea asta. Dar voi face o paralelă. Sper să o înțeleagă cine trebuie să o înțeleagă.

Pe internet există niște mișcări online, destul de undeground aș zice. Și spun underground pentru că sunt mult mai sus decât #unitisalam sau decât #chilotilametrou. Astea sunt mai jos. Oricum, mișcările astea se concretizează în niște grupuri de Facebook, unde oamenii comentează orice. În principal sunt indiferenți și miserupiști. Dar oamenii comentează. Partea bună e că nu au doar păreri. Au păreri constructive, au păreri echidistante și mai ales au păreri corecte. Oamenii ăștia nu sunt influențați de nimeni și de nimic. Dar absolut de nimic. Ah, da, sunt influențați de administratorii grupurilor. Când zice un admin ceva, păi toată lumea îi susține părerea. Ce, vrei să zboare din grup?

Dar și atunci, oamenii comentează și contestă opiniile liderului. De cele mai multe ori liderul acceptă, învață și mai ales se pliază parerilor primite de la public.

Iar noi am fost numiți, acoperiții!

Noi, acoperiții, ne facem de cap, dar cu cap. De asta cei de la Antena3 nu au înțeles ce se întâmpla. De asta cei de la Realitatea nu au înțeles ce se întâmplă, când au fost asaltați de mesaje în timp ce eu eram invitat într-o emisiune. De asta mulți nu vor înțelege ce se întâmplă și care este puterea online-ului, atunci când stadiul de indiferență trece peste o limită și reacționează.

Pe celaltă parte sunt manipulații. Săracii ăia care înghit orice. De asta, încă, la Antena3 vedeți burtiere mari care spun VĂ SCĂPĂM DE BĂSESCU! Păi noi am scăpat de Băsescu de prin Decembrie. De atunci au trecut niște luni bune. De Băsescu nu s-a mai auzit nimic, Băsescu nu mai e nimeni. Dar ei în continuare ne scapă de Băsescu. Oare de cine ar putea să ne mai scape?

Iar săracii ăștia manipulați cred orice. Spun săracii, pentru că spre diferență de acoperiți, aceștia din urmă nu stau să caute și o altă versiune a adevărului sau măcar să-l confirme. Stau să asculte, văd, nu citesc, nu învață, iau totul ca atare și cred orbește în ceea ce li se spune.

Daca manipulaților li se va spune mâine la televizor, oricare dintre ele, că Băsescu a furat un miliard, în două zile veți afla că miliardul ăla de fapt sunt doua miliarde, că este și criminal, că a omorât și copiii și te mai miri ce. De fapt e simplu. Dă-i omului o poveste suculentă doar pe jumătate, iar românul o înflorește. De asta suntem noi buni la basme. Și nu că o înflorește. O duce la absurd. Dar la atât de mult, încât iese in stradă și e în stare să îți dea în cap fără să îți zică nici măcar bună ziua sau să te întrebe dacă e adevărat sau nu.

De fapt, de ce mă mir. Așa a fost și la protestul de la Cotroceni. Se trezește vreun tâmpit din ăsta care nu aude nimic altceva decât jumătate din ceea ce i se spune, nu gândește și recurge la … ce vedeți mai sus.

Și culmea, problema nu e la oameni. La manipulați. Problema e la cei care îi manipulează. Discursul ăstora, nu numai că e ca la carte, dar e atât de convingător și atât de stupid încât proștii nu au nici măcar nevoie de confirmare sau de infirmare.
Nu am citit nici o carte despre manipulare – as dori însă câteva sugestii de cărți, dar se aplică regula celui care țipă mai tare. E suficient să vina unul să zică pe un ton plăngacios: waaaa, Băsescu a furat! Apoi să apară încă unul care să zică: waaa, Băsescu și cu Udrea au furat. Iar dacă un al treilea îi susține, păi atunci cei care îi aud nici nu mai stau să se gândească că avem autorități, că avem proceduri și oameni puși să investigheze. Ăștia pun direct mana pe furci, topoare și făclii și se duc direct peste ei să dea jos asuprirea. Uitând că a doua zi nu au ce mânca, că a doua zi poate rămân fără muncă și asa mai departe.

Mai am o scurtă poveste. In 2009, Sorin Ovidiu Vîntu a scos celebra replică: Întăriți-vă statul! Replică pentru care a fost și închis. Probabil că era pregătit pentru asta.

“Dar pentru asta există organisme ale statului, Poliţie, Parchet, Justiţie. Dacă statul este incapabil să-şi protejeze resursele, este problema statului, nu a omului de afaceri. Omul de afaceri încearcă. Este treaba statului să-l prindă şi să-l lege”, a spus Vîntu.

Cu alte cuvinte nu aveți decât să puneți presiune pe autorități. Să nu vă lasați manipulați gratuit. Pentru că doar voi pierdeți.

Poza featured: Mihai GociuUtopia.

Și povestea.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply