In 2014 eu inca vreau televiziune HD

In 2014 eu inca vreau televiziune HD

Eram inca in Casa Presei cand auzisem de directiva europeana care spunea ca trebuie sa trecem la standarde de inalta definitie in televiziune. Si cum legislatia romaneasca era extrem de incearta, cautam solutii tehnice astfel incat sa putem imbratisa evenimentele in HD, sa putem face upgrade televiziunii la HD. Si intre timp a venit amanarea, a venit o decizie care a cerut o derogare de la Comisia Europeana, ca noi suntem saraci si ca romanii nu au bani de televizoare noi si asa mai departe.

Anul trecut stateam de vorba cu Dan Nica care imi spunea atunci ca Romania nu va trece la transmisiunea digitala pentru ca nu exista interes si pentru ca puterea de cumparare a romanilor este scazuta. Acum vine intrebarea. In afara de mine, cine mai are televizor analogic acasa? Bine, eu televizorul analogic il am intr-un loc unde nu ma uit deloc la televizor si a devenit un obiect de decor. Asa incat, astept momentul sa il schimb. Dar decizia nu trebuie sa vina de la mine. Sunt doua decizii de luat, prima sa vina de la stat, astfel incat sa se alinieze standardelor internationale si cealalata sa vina de la retaileri, pentru ca eu nu vreau sa arunc un televizor functional de 15 ani la gunoi, in spatele blocului.

Si totusi suntem in 2014, iar astazi aici avem televiziuni HD, astfel incat le putem numara pe degete. Avem doar canalele Digi, Dolce, TVR HD (un singur canal din 7) si partial PROTV (transmisiunile live sunt la 720i). In rest orice alta televiziune din Romania, chiar daca filmeaza in 16:9 si pare ca ar varsa imaginea pe tot ecranul, nu emite la numarul ala de pixeli pe care il avem noi pe televizoare. Asa incat imaginea e proasta calitativ, oricat am dori noi sa ne bucuram de ea.

Si pana la urma, in afara de canalele straine, care sunt putine, noi nu avem televiziuni HD. Desi majoritatea lor si-au cumparat camere HD (pentru ca vechile camerele de filmat au crapat din cauza uzurii), infrastructura si investitiile nu exista.

DSNG Realitatea HD ready
DSNG Realitatea HD ready

Partea buna e ca avem televiziuni straine care sunt HD, dintre acestea cele mai multe se gasesc pe Orange TV si sunt aduse la noi de satelitul ASTRA  de la 31.5 grade est.  Si asta dintr-un singur motiv. Nu mai are sens in momentul de fata sa investesti sau sa oferi cuiva servicii care nu sunt HD. Revin la intebarea de mai de sus, mai e cineva care are acasa televizor analogic? Si de altfel, teama lui Nica era ca romanii nu vor mai avea unde sa vada programele televiziunilor nedigitale, pentru ca nu sunt abonati la cablu. Si iar revin cu intrebarea, mai exista cineva care prinde acasa televiziune cu antena de pe casa? Nu dolce, digi sau altceva, antena aia cu elementi.

[poll=”85″]

Si o data aceste probleme rezolvate, ne vom putea bucura de programe frumoase la televizor. De fapt, insist si spun ca o data cu trecerea la HD va creste consumul programelor tv. Pentru simplul motiv ca se vad mai bine.
Sa mai zic ca au aparut deja televizoarele UHD? Adica de patru ori dimensiunea imaginii HD, iar noi inca nu avem televiziune HD?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply